Stan şi Bran, mari comici ai micului ecran

1 64244 original jpg jpeg

Se numără printre pionierii comedii cinematografice, fiind două dintre personajele care au făcut cu succes tranziţia de la filmele mute la cele cu vorbe sau sonore. În cele peste 200 de pelicule în care a jucat, celebrul cuplu a cucerit telespectatorii prin întâmplările amuzante de care se loveau la tot pasul.

Pe cei doi actori i-am descoperit pentru prima dată din scurtele ecranizări care rulau la televizor când eram de-o şchioapă. Pe atunci,una dintre bucuriile copilăriei mele era să urmăresc peliculele cu Stan şi Bran,aşa cum erau cunoscuţi la noi în ţară,şi să râd până îmi dădeau lacrimile.

Visul lor a fost să devină actori

Destinul este cel care i-a adus pe Stan (Arthur Stanley Jefferson) şi Bran (Oliver Hardy)  împreună,deoarece cei doi bărbaţi veneau din medii complet diferite. La începutul anilor 1900,Stan a fost dublura lui Charlie Chaplin în mai multe comedii în Anglia. Bran era la un continent depărtare,administrând un cinematograf şi cântând pe scenă în Milledgeville,Georgia. În 1912,Stan a emigrat în America pentru a urma o carieră de actor. Un an mai târziu,Bran s-a hotărât să îmbrăţişeze aceeaşi profesie. Nici nu bănuiau că,în câţiva ani,drumurile lor se vor intersecta.

Întâlnirea care le-a schimbat viaţa

La începutul carierei sale cinematografice,Stan a cunoscut succesul ca actor de comedie,în timp ce Bran primea roluri secundare. Cu toate acestea,destinul lor s-a schimbat când,în 1919,amandoi  au fost angajaţi să joace într-o comedie mută,numită „Lucky Dog“. Având în vedere relaţia apropiată pe care au dezvoltat-o de-a lungul timpului,şi pentru că tema camaraderiei era răspândită în toate filmele lor viitoare,unul din directorii de la Hollywood a văzut potenţialul cuplului,formând o serie de pelicule de comedie în care Stan şi Bran erau protagoniştii.

Se completau pe platoul de filmare

Ideea de bază a peliculelor în care jucau era aproape întotdeauna aceeaşi:Bran era individul plinuţ,cel care punea la cale un plan (unul care,de obicei,trebuia să-l ajute să câştige bani sau afecţiunea unei fete),în timp ce Stan era tipul înalt,subţirel,timid,jumătatea stângace a cuplului,care dădea mai mereu peste cap planurile lui Bran,provocându-i numeroase necazuri. De fiecare dată Bran se supăra de neîndemânarea lui Stan,dar la sfârşitul fiecărui film amândoi ajungeau să râdă de aventurile lor.

Prietenie pe viaţă

În spatele micului ecran,Stan era liderul,scenaristul,iar Bran cel care punea în aplicare tot ce stabilea partenerul său. Chiar dacă cei doi erau exact opusul personajelor care apăreau pe ecran,a existat ceva care a concis atât în viaţa reală,cât şi pe platoul de filmare:au fost cei mai buni prieteni,fiind alături unul de celălalt şi la bine,şi la greu. De exemplu,când au întrerupt parteneriatul cu producătorul de film Hal Roach la sfârşitul anilor ’30,niciunul dintre ei nu a încercat să cunoască faima pe cont propriu. În schimb,au semnat un nou contract cu un alt studio,unde au continuat să interpreteze aceleaşi roluri care stârneau amuzamentul.

Au renunţat la actorie din cauza sănătăţii şubrede

Spre sfârşitul anilor 1950,atât Stan,cât şi Bran au început să aibă probleme de sănătate,care i-au împiedicat să meargă în turnee în Europa şi să mai interpreteze roluri. La 7 august 1957,Bran a murit în urma unui accident vascular cerebral. Stan a suferit foarte mult,scriind într-o scrisoare că „lumea a pierdut un geniu al comediei. Mă simt pierdut fără el,după 30 de ani de prietenie şi asociere fericită“. Fără partenerul său,Stan a refuzat să mai joace. A murit la 2 februarie 1965,la câteva zile după ce a suferit un infarct.

Ştiai că...

... în 1960,Stan a câştigat un premiu Oscar?

...un cunoscut studio cinematografic francez vrea să producă şi să difuzeze un serial animat,avându-i pe Stan şi Bran în rolul principal? Filmul va avea 78 de episoade şi se adresează copiilor cu vârste cuprinse între cinci şi opt ani.