Talentul are nevoie de bani?

1 48125 original jpg jpeg

Trei copii au aflat prea devreme că talentul lor excepţional nu este suficient pentru a-şi atinge visul. Lipsa banilor le poate frânge aripile. Şi totuşi...

Sunt frumoşi şi talentaţi. Nimeni nu trage de ei să studieze,să exerseze,să-şi sacrifice timpul şi joaca pentru muzică.

De ce? Explicaţii sunt multe,dar cea mai veridică este că atunci când provii dintr-o familie care nu te poate susţine financiar,ştii că drumul tău este mult mai greu şi doar performanţa te poate împinge mai sus.

Se mai întâmplă însă şi minuni:oameni cu suflet şi cu respect pentru adevăratele valori îi ajută pe copiii talentaţi şi fără bani să urce treptele unei cariere artistice de excepţie.

Artiştii de azi îi ajută pe cei de mâine

La numai 10,12,respectiv 16 ani,Ştefan Atîrgoviţoae,Mălina Ciobanu,amândoi din Iaşi,şi Mariana Preda,dintr-un sătuc dâmboviţean,ştiu ce vor face în viaţă.

Ştefan visează să devină compozitor,Mălina vrea să cânte pe marile scene ale lumii,iar Mariana se vede deja o naistă cunoscută.

Dar speranţele lor nu se pot împlini fără bani. Odată ce s-au convins de darul lor,familiile au început să facă eforturi de multe ori supraomeneşti pentru a-i ajuta să se pregătească.

Părinţii lui Ştefan s-au împrumutat la bănci,iar tatăl Mălinei lucrează de ani buni în Italia. Norocul copiilor a venit şi dinspre câţiva mari artişti,care s-au oferit să-i susţină.

Maestrul violonist Gabriel Croitoru a ajutat-o pe Mălina să obţină o vioară potrivită cu talia ei. Pe Mariana Preda s-a oferit să o pregătească maestrul Gheorge Zamfir,fără să ceară nimic în schimb,iar Ştefan a început să ia lecţii săptămânale de la compozitorul Cornel Fugaru,care a rămas uimit de cunoştinţele de teoria muzicii ale băiatului.

"Naiul m-a ales!"

Niciunul dintre părinţii celor trei nu le-a impus muzica. Mălina s-a îndrăgostit de vioară la şapte ani,când a auzit-o cântând pe una din verişoare.

Apoi,la examenul de aptitudini de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” a primit nota maximă,iar după numai cinci luni,a început să facă ore suplimentare.

Spre deosebire de ea,Mariana Preda era în clasa a cincea când a dat examen la liceul de muzică.

Nu mai erau locuri la alte instrumente şi s-a înscris la nai. „El m-a ales pe mine! După un semestru de studiu,mi-am dat seama că mă cuprinde o mare plăcere când cânt”,spune ea.Competiţiile,cele mai captivante "jocuri"

În ceea ce-l priveşte pe Ştefan,el cântă de la trei ani. De atunci,tatăl lui l-a dus la Şcoala Populară de Artă din Iaşi.

Acum face câte două ore de pregătire vocală şi coregrafică pe săptămână,la Palatul Copiilor,din Iaşi. Rezultatele se văd la competiţii.

Acum doi ani,Ştefan a reprezentat România la concursul „Zecchino d’Oro“,din Italia,unde au participat 800 de copii.

A primit atunci premiul UNICEF. Niciun concurs nu i s-a părut prea greu,pentru el fiecare fiind un joc.

Şi pentru Mălina muzica este o mare pasiune. De când a descoperit vioara,i-a spus mamei că nu mai vrea să se joace cu păpuşile.

Recitalurile au luat treptat locul jocurilor. Înainte de a merge la competiţii,a fost invitată ca solistă la Palatul Culturii,din Iaşi.

Apoi,anual,premiul întâi a fost al ei la concursuri. În martie 2010,a fost invitată la un curs în Philadelphia de către un maestru violonist american,dar a trebuit să-l refuze,din lipsa banilor necesari deplasării,cazării.

Speranţa ei este ca pe viitor să nu mai fie nevoită să renunţe la cursuri sau la competiţii în străinătate.

"Visez să bucur lumea"

Pentru ca fata lor să participe la concursuri,părinţii naistei Mariana Preda fac eforturi extraordinare.

Cheltuielile pentru o singură competiţie ajung la sume prea mari pentru ei. Are trei surori şi doar tatăl lucrează. Mama o îngrijeşte pe sora cea mai mică,în vârstă de 12 ani,care are o deficienţă fizică severă.

„Pentru că nu-mi permit plata căminului,mă trezesc în fiecare dimineaţă la ora şase,ca să ajung la şcoală la Târgovişte,şi mă întorc seara pe la nouă”,povesteşte fata.

Studiază naiul şase ore pe zi şi merge lunar la Bucureşti,la maestrul Gheorghe Zamfir,de la care a învăţat enorm. Recent,a început să ia lecţii şi de la Nicolae Voiculeţ.

La Gala BCR Speranţe,naistul o cita pe Mariana:„Cânt pentru Dumnezeu. Visez să-mi vărs sufletul pe nai şi să bucur lumea”.

La fel ca ea,ceilalţi doi copii şi alţii ca ei se luptă zilnic alături de familiile lor,ca să-şi desăvârşească talentele.



Recente

Elon Musk  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie și copiii ei  foto   Shutterstock jpg
Britney Spears  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  Instagram jpg
Khloe Kardashian a slabit jpg
musafiri  jpg
Gigi Hadid  sursa   Instagram jpg
lenjeria din dantelă jpg
Studiu jpg
Gisele Bündchen și copiii ei  jpg
femeie în roșu  foto   Shutterstock jpg
Emma Stone jpg
Cher jpg
Ryan Gosling  Sursa foto shutterstock 1194165124 jpg
Ce trebuie sa stii despre univers  Sursa foto shutterstock 1723447648 jpg
Parada pălăriilor trăsnite din Marea Britanie jpg
vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg