Tu cum îţi drămuieşti banii?

1 46829 original jpg jpeg

Banii... Eterna poveste care tulbură atmosfera de pace a fiecărui cămin, mai ales acum, în vreme de criză economică. Să vedem ce spun câteva femei care înfruntă cu mult curaj această realitate.

În prag de Sărbători şi în plină criză economică,fiecare se descurcă aşa cum poate cu banii. Care este primul lucru pe care-l faci după ce primeşti salariul? Cum te gospodăreşti până la sfârşitul lunii? Cu aceste întrebări,am pornit „pe teren” în căutarea răspunsurilor.

Prima pe lista plăţilor:întreţinerea

Într-un magazin,două femei pe la vreo 30 de ani se uită la haine.„Asta îmi place mult”,spune una. Apoi completează,după o pauză în care a privit îndelung o bluză roşie cu nasturi aurii:„Dacă mi-o iau acum,nu-mi mai rămân bani să plătesc lumina”.

„Da,cunosc“,spune cealaltă. „Şi eu am renunţat adineauri la un halat de baie. Nu am bani decât pentru mâncare. Poate luna viitoare...”

Auzindu-le,am dedus că prioritare sunt cheltuielile casei. Ileana Popescu,de 48 de ani,menajeră,confirmă şi ea,spunând că primul lucru pe care-l are în vedere când ia salariul este plata întreţinerii.

"Copilul nu trebuie să simtă criza"

Mulţumirea Ilenei Popescu este că măcar copiii ei nu mai sunt acum pe băncile liceului. Dar să vedem cum se descurcă o familie cu copii mai mici.

Aflu de la Daniela Coman,39 de ani,mamă a doi băieţi,cum stau lucrurile:„Eu cam de un an nu mi-am mai cumpărat haine. O pereche de cizme acum câteva luni,dar în rest nimic. Noroc că mi-am menţinut greutatea şi pot să le port pe cele mai vechi. Am avut alte priorităţi. Ştiţi cum e,când copilul spune că vrea să plece într-o excursie,nu te mai gândeşti la poşete,pantofi sau la farduri. Toate astea pică imediat pe planul doi. De ce să simtă copilul că noi trecem printr-o perioadă de criză?”.

Şi în familia ei,cei mai mulţi bani se duc pe tot ce ţine de gospodărie,pe întreţinere,mâncare,curent,gaze.

Daniela face eforturi ca să nu le lipsească nimic celor doi băieţi:„Este destul de dificil să întreţii doi copii aflaţi încă în sistemul de învăţământ. Ne străduim să ţinem pasul,pentru că ei sunt prioritatea noastră. Cel mic are 9 ani şi face baschet,iar antrenamentul costă 250 de lei pe lună. Cred că activităţile extraşcolare costă cel mai mult”,spune ea.

Şi fără copii,banii tot nu ajung

Oare familiile fără copii se descurcă mai bine? Mirela Manea (28 de ani),pe care am întâlnit-o la casieria unei bănci,ne spune că nu. Venise să-şi plătească rata la creditul imobiliar. După căsătorie,a vrut să stea singură cu soţul,fără părinţi,deşi ştiau că o să se descurce prost cu banii:împreună,câştigă puţin peste 2.500 de lei.

„Rata ajunge la 1.000 de lei şi este prima pe care o plătim în ziua de salariu. Mi-e groază de cât o să ne vină întreţinerea pe timpul iernii. O plătim şi pe asta,mai luăm ceva de mâncare şi cam gata.“Îmi spune că şi-ar dori mult un copil.

„Hai să zicem că m-aş descurca cu sarcina,dar cu ce bani să-i cumpăr hăinuţe sau tot felul de cereale şi piureuri pentru bebeluşi?”

Economii

Sondajele care s-au făcut în ultima perioadă arată că majoritatea românilor nu reuşesc să facă economii şi că 40% n-ar avea bani nici pentru o lună să se întreţină,dacă şi-ar pierde serviciul.

Legat de electrocasnice,mobilă sau de alte bunuri de folosinţă îndelungată,63% dintre români nu consideră că perioada de criză prin care trecem este un moment potrivit să investească în astfel de obiecte.

Fiindcă se descurcă greu cu banii,unu din cinci români declară că trebuie să se împrumute ca să se poată descurca.Recente

Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Charlize Theron, salariu negociat foto  Shutterstock jpg
Cei mai impiedicati hoti din lume Sursa foto Shutterstock 2045111030 jpg
Coolio, 10 copii și mai multe amante foto  Shutterstock jpg
Obiceiurile regelui charles al III lea, foto instagram jpg
Katy Perry jpg
Obiceiul alimentar al actritei Gwyneth Paltrow o face sa se simta grozav la 50 de ani Sursa foto Shutterstock 1544970053 jpg
Kim Kardashian, reguli în avionul privat sursa foto  Instagram Kim Kardashian jpg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Camilla Parker si Charles jpg
Antonio Banderas si iubita lui demonstreaza ca dragostea nu are varsta Sursa foto Shutterstock 1409689958 jpg
new amsterdam 2 png
Pablo Picasso, primul cuvânt rostit sursa foto  Shutterstock jpg
Cel mai bun bucatar din lume, shutterstock jpg
Coolio, videoclip Gangsta's Paradise, Michelle Pfeiffer 1 Sursă foto  Shutterstock jpg
Coperta CPF 20 jpg
regina cu catelul jpg
Marilyn Monroe, adepta operațiilor estetice Chip transformat Coleaj Sursa foto  Imdb jpg
Ce scrie pe cele mai ciudate pietre funerare ale celebritatilor Sursa foto Pixabay jpg
Janice serial Friends jpg
Amal si George Clooney jpg