Unde fugim de caniculă?

1 46321 original jpg jpeg

În fiecare vară, aceeaşi problemă: canicula. Pe stradă, în tramvaie sau în autobuze, aerul este irespirabil. Cei mai norocoşi fug spre destinaţii mai răcoroase. Eu am vrut să aflu ce fac cei care rămân prizonieri căldurii în oraş.

Vineri după-amiază,în parcul Herăstrău. Căldură mare. Pe malul lacului,pe bănci sau pe iarbă,bucureştenii se bucură de oaza de aer curat dintr-un oraş în care respiri doar aerul dintre betoanele încinse.

O mămică cu un cărucior ne spune că pentru ea singura opţiune este parcul. „Ne adăpostim prin parcuri. La ştrand nu mergem de frica bolilor care se pot lua din apă. Dar eu locuiesc la curte şi sunt ceva mai avantajată vara,am alte condiţii decât cei care stau la bloc. Aşa că nu pot spune că sufăr prea mult din cauza căldurii“,spune mulţumită Iuliana,de 32 de ani.

O plimbare pe lac,plăcută şi răcoritoare

Ziua în amiaza mare,lângă lac s-au strâns câţiva amatori de bărcuţe şi de hidrobiciclete. La debarcader,o mână de oameni aşteaptă să se urce în vaporaş. Mă apropii de un grup entuziast. „În oraş,cam astea sunt posibilităţile de a te feri de caniculă:parcurile şi terasele“,îmi spune unul dintre ei. „Sau putem,pur şi simplu,să stăm în casă“.

"La ştrand nu mai mergem, că am mai îmbătrânit. Copiii se duc singuri şi atunci stăm cu sufletul la gură să-i vedem teferi acasă, fără insolaţie şi alte neplăceri provocate de soare“, ne povesteşte Cristi, un tată cu experienţă, în vârstă de 38 de ani.

Terasele sunt încă goale, pentru că e abia ora 16.00. Găsesc una ceva mai populată lângă Casa Presei. Câţiva prieteni se răcoresc cu îngheţată şi cu limonadă. „Am ieşit de la serviciu şi, cum pe căldura asta nu avem curajul să ne urcăm în autobuz, mai stăm la terasă. Este şi aici destul de cald, dar tot e mai bine decât în apartament",sunt de părere interlocutorii mei.

Pe o bancă,două doamne stau de vorbă,refugiate din apartamentele lor. Intru în vorbă cu ele ca să aflu pe unde se mai adăpostesc de razele soarelui. „Mergem unde ne permitem,în funcţie de veniturile noastre de pensionare. Mai des ieşim în parc,dar şi acolo ne prinde căldura. Ne consolăm admirând trandafirii. Şi mai mergem seara să ascultăm operă lângă Arcul de Triumf,unde este amenajată o scenă“,spune Ilinca,de 62 de ani,care se declară melomană.

Am întâlnit şi studenţi care vin în parc să înveţe pentru examene,„În cămine este cald,nu prea avem loc... În Regie,în P17,nu avem săli de lectură,iar la colega mea,în P8,au fost transformate în depozite. Aşa că am ales să învăţăm în parc“,spune Bogdan,student în anul I. Când nu învaţă,cei doi aleg ştrandul pentru a se răcori.

„Seara mergem la terase în Regie“,completează Vera,şi ea studentă în anul I. De grupul nostru se apropie o patrulă călare. Fie căldura cât de mare,poliţiştii îşi fac datoria,ca în marile metropole,pentru liniştea noastră.Recente

aroganta jpg
WhatsApp Image 2023 09 22 at 15 24 02 jpeg
Melania Trump foto  Shutterstock jpg
caine jpg
Jennifer Aniston jpg
Jennifer Lopez foto  Instagram jpg
magneziu jpg
Lady Gaga foto  Shutterstock jpg
Zodii cu ghinion Sursa foto shutterstock 2218817583 jpg
Kim Cattrall foto  Shutterstock jpg
Elsa Pataky, Chris jpeg
familie, trasaturi jpg
Anisia Gafton (1) jpg
David Schwimmer și Matt LeBlanc sursa  Shutterstock jpg
1 50 cent jpg jpeg
modele foto  Shutterstock jpg
cafea jpg
protest jpg
Cindy Crawford foto  Shutterstock jpg
Sharon Stone foto  Shutterstock jpg