Crearea şi menţinerea obiceiului de a citi se formează mai uşor în familie, când părinţii se aşază alături de cei mici şi citesc împreună. Lectura îmbunătăţeşte concentrarea şi ajută la dezvoltarea creierului copiilor. Citind, cei mici îşi măresc vocabularul şi-şi lărgesc cunoştinţele despre lumea din jurul lor.

Fără să părăsească locuinţa, copiii pot traversa mări şi oceane pe o navă de piraţi, explorează diferite locuri din lume pe care cu greu le-ar putea vizita în realitate sau călăresc un dragon imaginar care aruncă flăcări pe nări. Cititul îi ajută pe copii să înţeleagă mai multe despre ei înşişi şi să capete empatie pentru ceilalţi. De asemenea, lectura îi relaxează şi-i distrează deopotrivă, indiferent de vârstă.

Cărţile cu poezii, ideale la grădiniţă

Până la trei ani, va fi captivat de cărţile cu imagini colorate şi cu versuri uşor de ţinut minte şi de repetat. Va reţine uşor cântecele şi poezii care-l amuză. Vei fi surprinsă să vezi că nu se plictiseşte să i le tot repeţi de mai multe ori la rând, chiar dacă le ştie foarte bine. Alege-le pe cele clasice, care ţi-au înfrumuseţat şi ţie copilăria şi pe care ţi le aminteşti şi astăzi cu plăcere. Au cucerit generaţii de-a rândul autori ca Elena Farago, Ştefan Octavian Iosif, George Topârceanu, Emil Gârleanu. Nu-ţi face griji dacă nu are răbdare să asculte. Luaţi o pauză în care îi propui să se joace cu altceva, apoi reluaţi lectura. Profită că la vârsta lui poate învăţa mai uşor, în joacă, o limbă străină şi arată-i cărticele cu poze sau de colorat care-l ajută să deprindă numerele, precum şi câteva cuvinte într-o altă limbă.

Basmele sunt adorate de preşcolari