Imelda Marcos, de la mărire la decădere. „Fluturele de oţel” a avut o viaţă plină de extravaganţe
În 2018, fosta Prima Doamnă din Filipine a fost eliberată pe cauţiune după ce a fost condamnată la cel puţin 42 de ani de închisoare. Se spune că familia Marcos ar fi furat miliarde de dolari în perioada de 20 de ani în care au condus Filipine.
Soţia fostului preşedinte filipinez Ferdinand Marcos a fost renumită pentru stilul de viaţă extravagant pe care l-a avut şi pentru obsesia faţă de cumpărături. Numită şi „fluturele de oţel”, ea a fost un om politic fără scrupule.
Imelda s-a născut la 2 iulie 1929, la Manila; tatăl era cadru didactic, iar mama, croitoreasă. La 18 ani a fost aleasă Miss, titlu pe care îl va câştiga din nou după câţiva ani.
În 1954 l-a cunoscut pe tânărul Ferdinand Marcos, care era atunci membru al Parlamentului Filipinez, cu care avea să se căsătorească în acelaşi an. Cei doi au avut trei copii: Maria Imelda, Ferdinand jr. şi Irène şi încă o fiică adoptivă, Aimée.
În 1966, Ferdinand Marcos devenea preşedinte al Filipinelor, iar în primul său mandat, ţara a înregistrat progrese. În 1969, a fost reales, însă politica ţării s-a schimbat. Pentru că nu putea candida decât de două ori, Marcos a declarat legea marţială, a suspendat Constituţia, a dizolvat Parlamentul şi şi-a asumat întreaga putere.
De ce i s-a spus „fluturele de oţel”
Imelda Marcos s-a implicat din ce în ce mai mult în politică şi a ocupat numeroase funcţii de răspundere. A fost ţinta unui atentat şi a insistat pentru întărirea relaţiilor cu statele comuniste.
Fosta Prima Doamnă din Filipine a avut o viaţă de huzur. Avea 3.000 de perechi de pantoşi şi era renumită pentru pasiunea sa pentru cumpărături. În 1983, a făcut o sesiune de cumpărături de aproape cinci milioane de dolari la New York, Roma şi Copenhaga.
A fost numită „fluturele de oţel” pentru că purta deseori rochii inspirate de portul tradiţional filipinez, care aveau umerii foarte înalţi, ce semănau cu aripile unui fluture.
Potrivit documentelor tribunalului, Imelda şi Ferdinand Marcos au deschis şapte conturi bancare în Elveţia, în care s-au aflat în total 200 de milioane de dolari în timpul mandatului ei de guvernatoare a Manilei, în anii '70, informează Agerpres. Cuplul prezidenţial a folosit nume false pentru conturi, dar cei doi au fost prinşi după ce ea a semnat cu numele ei real în documentele legale de deschidere a conturilor.
Se spune că familia Marcos ar fi furat până la zece miliarde de dolari în perioada de 20 de ani în care au condus Filipine.
După înlăturarea de la putere a lui Ferdinand Marcos în urma revoltei populare din 1986, guvernul a recuperat în jur de 170 de miliarde de pesos (3,2 milioane de dolari) în fonduri presupuse a fi fost deturnate.
Ea a fost găsită vinovată de deturnarea a milioane de dolari în conturi elveţiene începând cu anii 1970, când soţul ei, fostul dictator Ferdinand Marcos, era preşedinte, iar în 2018 a fost eliberată pe cauţiune.