Cele mai ciudate teste de sarcină folosite în trecut
De-a lungul timpului, au existat câteva încercări cu adevărat neobișnuite de a crea un test de sarcină cât mai concludent. A fost o vreme când se credea că o broască ar putea da răspunsul mult aşteptat de viitorii părinţi.
Pe vremuri, a afla dacă ești însărcinată era ca și cum ai rezolva un mister. Au fost încercate tot felul de metode bizare. În 1927, oamenii de știință germani Aschheim și Zondek au conceput un test de sarcină. Au injectat urină de la o femeie într-o femelă tânără de cobai, urmând să observe că ovarele cobailui au crescut și au produs ouă, deci testul era pozitiv. Aceasta a indicat prezența hCG, un hormon din placentă, care confirmă sarcina.
Broaştele puteau indica o sarcină
Peste ani, omul de știință britanic Lancelot Hogben a introdus o metodă similară celei care folosea cobai, dar de data aceasta a folosit broaște. Cum broaștele depun ouă, nu a fost nevoie să le disece pentru a verifica dacă există ovulație. Acesta a realizat primul test de sarcină reutilizabil din istorie și a fost cel mai rapid la acea vreme, oferind rezultate în mai puțin de 12 ore. Testul broaștei a fost folosit vreme de trei decenii, din anii '40 până în anii '60, ceea ce a implicat utilizarea a zeci de mii de broaște.
Descoperă mai multe metode vechi de detectare a unei sarcini AICI
Primele teste cu anticorpi, în anii '60
În anii '60, totul s-a schimbat, odată cu crearea testelor care nu se mai bazau pe utilizarea animalelor vii. Acestea puteau fi efectuate în cabinetele medicale, iar până în anii '70, au devenit mai precise. Pentru aceste test se foloseau anticorpi și puteau detecta sarcinile de la două-trei săptămâni de concepție.
Oamenii de știință au dezvoltat anticorpi care au fost atașați la suprafața celulelor sanguine de oaie. Observând modul în care celulele s-au aglomerat atunci când au fost amestecate cu urina unei femei, oamenii de știință au putut determina dacă se confirmă o sarcină sau nu.
Te-ar mai putea interesa: Curiozități frecvente despre testele de sarcină
Primul test de sarcină la domiciliu
Un prim test de sarcină care putea fi făcut acasă a apărut în anii '70 şi semăna cu un set de chimie pentru studenți, cu eprubete, picături, capsule uscate care conțin celule sanguine de oaie și ser cu anticorpi hCG. Testul implica un proces în zece pași și putea oferi un rezultat pozitiv cu o precizie de 97%. Abia în anul 1988, a început să fie folosit testul de sarcină modern, așa cum îl ştim azi. Aceste teste pot detecta prezența hCG la aproximativ opt zile după ovulație.
FOTO: Shutterstock