Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat că noul coronavirus se răspândeşte şi prin aerosoli, nu doar prin atingere sau prin mici particule eliminate prin tuse sau strănut, aşa cum se credea până acum. Acest lucru explică de ce virusul Sars-Cov-2 se răspândeşte cu atâta uşurinţă. Măştile de protecţie, purtate atât de persoana infectată cât şi de cea sănătoasă blochează, în bună parte, inhalarea virusului, dar nu garantează acest lucru.

Ce spun experţii

În timp ce vorbesc, oamenii elimină în atmosfera din preajma lor în jur de 200 de particule virale pe minut. Din acest motiv, experţii spun că nu este îndeajuns să purtăm mască şi să păstram distanţa socială, ci trebuie să ne ferim să stăm faţă-n-faţă atunci când vorbim cu cineva.

Este în natura umană să stai în faţa interlocutorului şi să-l priveşti în ochi atunci când purtaţi o conversaţie. Dar, ca şi îmbrăţişarea sau strânsul mâinii, acest obicei trebuie evitat. Atunci când neîntâlnim cu cineva este indicat să ne întoarcem puţin capul pentru a nu fi faţă în faţă şi a nu inhala aerul expirat de cealaltă persoană. În felul acesta evităm să ne infectăm unul pe celălalt.

În plus, deşi pare bizar, trebuie evitat şi contactul ochilor. Altfel spus, e bine să nu ne mai privim în ochi atunci când vorbim, căci virusul se transmite şi pe această cale.

Un studiu publicat recent de Academia Naţională de Ştiinţe din SUA a arătat că prin simplul act de vorbire putem transmite, pe secundă, mii de particule purtătoare de noul coronavirus. Iar aceste particule rămân în aer până la 14 minute după ce s-a încheiat conversaţia. Mai mult, conversaţiile faţă-n-faţă cu persoane care nu fac parte din anturajul tău zilnic nu ar trebui să dureze mai mult de 15 minute.