Care este semnificaţia cifrelor care apar sub codul de bare şi câte tipuri de coduri există

1 shutterstock 523586614 jpg jpeg

Cifrele aferente codului de bare, aparent aleatorii, pot spune multe, nu sunt pe etichetă întâmplător. Dacă scanerul nu funcţionează în cazul unui produs pe care doreşti să-l achiziţionezi, adică dacă nu-i scanează codul de bare, te poate salva înşiruirea de cifre care însoţeşte codul.

Tastând fiecare cifră în parte, casierul poate finaliza tranzacţia, iar tu vei avea produsul în coş, chiar dacă acel cod de bare nu îţi dădea nicio şansă să faci cumpărătura respectivă. Ce semnifică acest rând de cifre, puse una lângă alta fără, aparent, o logică anume? Există un sistem foarte specific în spatele acestuia.

Codurile de bare UPC, folosite, iniţial, în SUA şi Canada, sunt o variantă a codurilor EAN, utilizate în restul lumii. Astăzi, cele mai multe magazine din întreaga lume acceptă codurile de bare în ambele formate.

Cifre şi linii, pentru siguranţă

Fiecare obiect primeşte un număr unic de identificare, număr care se tipăreşte apoi sub forma unui cod, care poate fi citit de către un dispozitiv electronic. Tipărirea se face cu ajutorul unei imprimante conectate la baza de date în care se află introduse produsele. Înşiruirea de cifre ar putea fi tipărită ca atare, fără codul de bare, însă există riscul să se creeze confuzie, mai precis dispozitivul să confunde cifra 3 cu cifra 8, de exemplu. O astfel de confuzie ar genera o încurătură serioasă la casa de marcat sau, mai rău, într-un depozit. Prin coduri de bare sunt evitate astfel de probleme.

Codul de bare cunoscut sub numele de UPC-A cuprinde 12 cifre. Potrivit geekycamel.com, prima cifră indică în ce categorie intră un produs; numărul 3, de exemplu, denotă un articol legat de sănătate, în timp ce 2 este utilizat pentru anumite produse care trebuie cântărite, cum ar fi carnea.

Următoarele cinci cifre oferă date despre ce companie a fabricat produsul. De obicei, există un spaţiu între numărul respectiv şi următorul fragment din cinci cifre, care corespunde produsului.

De ce este importantă ultima cifră

Ultima cifră se numeşte cifră de verificare, pe care computerul o foloseşte pentru a verifica dacă toate celelalte numere din cod au fost scanate sau introduse corect. Cifra este calculată cu ajutorul unei formule care utilizează toate cifrele enumerate înainte de aceasta. Dacă persoana de la casa de marcat tastează accidental 421 în loc de 431, sistemul detectează că cifra de verificare nu se potriveşte cu formula şi dă un fel de alertă de eroare.

Desigur, codurile de bare UPC-A nu sunt singurele care există. În cazul articolelor mici, pe care nu pot fi puse coduri lungi, se utilizează coduri de bare UPC-E, care oferă informaţii despre categorie, producător şi produs în doar şase cifre. Codurile de bare EAN-13, care sunt utilizate în întreaga lume, conţin aceleaşi informaţii ca şi codurile de bare UPC-A, dar includ şi un număr care corespunde ţării în care a fost înregistrat codul de bare. Există, de asemenea, diferite tipuri de coduri de bare pentru cărţi, poştă, muzică şi altele.

@shutterstockRecente

Greseli vestimentare care te fac ss pari mai in varsta Sursa imagine shutterstock 1304242240 jpg
durere in gat jpg
Tu iti asiguri suficienta Vitamina D iarna Sursa imagine Pixabay jpg
animal care doarme sursa  Shutterstock jpg
Paturile ponderate stimuleaza melatonina Sursa imagine shutterstock 751827643 jpg
dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg