Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei. 5 din ele sunt fatale

Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei  5 din ele sunt fatale jpeg

Spre deosebire de bărbaţi, femeile sunt mai predispuse la această boală nemiloasă. Azi vorbim despre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei şi simptomele lor.

Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei

Cancer de sân la femei

7.000 de cazuri de cancer mamar sunt înregistrate, anual. 4.000 de femei mor din cauza bolii fatale. Majoritatea deceselor survin din cauza faptului că boala nu a fost depistată la timp. Incidenţa cancerului mamar creşte în toată lumea, dar în România are un ritm galopant.

Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei  5 din ele sunt fatale jpeg

În ţările occidentale, mortalitatea din cauza cancerului de sân a început să scadă, în ultimii 10 ani. În România, mortalitatea a început să crească, de la an la an.

Simptome cancer de sân la femei

- un nodul dur, de formă neregulată, dureros sau nu. Aceşti noduli au dimensiuni de peste 2 cm. - durere la nivelul sânilor, deşi un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), este cel de-al doilea motiv de prezentare la consult (20% din cazuri). - modificari cutanate: pielea de deasupra nodulului este înroşită, îngroşată, cu pori dilataţi (aspect de “coajă de portocală”), aderentă de nodul. Apariţia unei adâncituri care cutează pielea din jur ori a unei ulceraţii. - mărirea neobişnuită de volum a unui sân. - modificări ale conturului sânilor. - apariţia unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sângerare locală). - mameloane îndreptate în direcţii asimetrice sau unul dintre ele retractat. - apariţia unor eczeme la nivelul areolelor mamare. - palparea în axila a unor nodului cu volum mărit, duri, uneori dureroşi. - în puţine cazuri, cancerele mamare sunt total asimptomatice.

Cancer de colon la femei

Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei  5 din ele sunt fatale jpeg

România e pe locul 2 ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe. S-au înregistrat 8.696 cazuri noi. Este o aglomerare în intestinul gros de celule cu morfologie anormală. Acestea cresc şi se multiplică rapid, formând tumori. Boala evoluează mult fără simptome. E indicat să faceti screening o dată pe an.

Simptome cancer de colon la femei

– scaun cu sânge

– anemie

– oboseală

– pierdere în greutate

– constipaţie sau diaree

– discomfort la nivelul abdomenului

Cancer ginecologic

Există 5 tipuri: cervical, ovarian, uterin, vaginal si vulvar. E indicat să faceţi cel puţin 1 control amânunţit, pe an. Detectarea din timp oferă şanse mari la vindecare. Peste 30.000 de femei suferă de aceste tipuri de cancer enumerate mai sus. Cancerul ovarian este cel mai periculos.

Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei  5 din ele sunt fatale jpeg

Simptome cancer ginecologic

Sângerarea vaginala este cel mai frecvent simptom. Este un semn cert de cancer. Mai există şi schimbări în culoarea pielii vulvei, durerea sau presiunea in zona pelvisului.

Alte simptome probabile pot fi:

mâncărimi sau arsuri vaginale, dureri abdominale sau lombare, oboseală permanentă, urinare dureroasă sau frecventă, şi balonarea.

“Toate aceste lucruri şi altele nu sunt clasificate ca fiind ceva ce trebuie analizat de un doctor, deoarece sunt des întâlnite şi nu sunt privite ca potenţiale semne ale unei probleme majore. Multe persoane sunt obosite tot timpul, femeile se pot simţi balonate în preajma perioadei de menstruaţie, iar femeile la post-menopauză trebuie să urineze mai frecvent sau mai urgent”, susţine un specialist din America.

Citeşte şi: Simptomele cancerului colorectal greu de depistat

Cancer de plămâni la femei

Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei  5 din ele sunt fatale jpeg

Apare la fumătoare, dar şi la non-fumătoare. 90% din cazuri sunt din cauza ţigărilor. Simptomele apar doar în momentul în care boala a avansat şi s-a extins la alte organe.

Simptome cancer de plămâni la femei

- tuse normala, agravată în timp în tuse violentă, frecventă, cu schimbări de tonalitate. Tusea care nu dispare e semn de alarmă. Mergi la medic.

- hemoptizie (expectoraţia sangvinolentă sau franc hemoragică). Cantitatea de sânge expectorată nu e importantă, dar trebuie sp mergi la specialist imediat.

- wheezing (apare în urma obstrucţiei unei tumori sau inflamaţie interstiţială care însoţeşte evoluţia neoplaziei).

- dureri toracice, adesea cronice, surde şi localizate difuz.

- dispneea (cauzată de tumoră în sine, care crează o compresie pe structura arborelui respirator. Poate fi cauzată şi de revărsatul pleural sau de extinderea şi invadarea parenchimului pulmonar).

- infecţii repetate pulmonare şi de tract respirator superior (pneumonii şi bronşite).

Cancer de piele la femei

90% din cazuri sunt din cauza soarelui sau expunerii la solare. Razele UVB şi UVA penetrează atmosfera şi ne afectează pielea. Arsurile solare repetate cresc şansele de cancer de piele.

Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei  5 din ele sunt fatale png

Simptome cancer de piele la femei

- modificarea dimensiunii, formei sau a culorii unei aluniţe sau tumorete cutanate.

- apare, în general, la nivelul toracelui sau pe membrele inferioare. Caută semne particulare.

- ulceratie sau sangerari dintr-o alunita sau din alte leziuni cutanate

- durere la nivelul unei alunite sau leziuni

- limfadenita (inflamarea ganglionilor limfatici)

- pierdere in greutate inexplicabila

Citeşte şi: Simptome cancer de piele. Câte tipuri de cancer există, cum se manifestă şi ce tratament se aplică

Sursa