Simptomele cancerului colorectal greu de depistat

1 80291 original jpg jpeg

În toată lumea, cancerul colorectal e a doua cauză de deces la femei şi a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor. Vorbim de o chestiune extrem de serioasă, mai ales în contextul schimbărilor totale ale opţiunilor alimentare ale majorităţii oamenilor.

Cancerul de colon începe în cele mai profunde straturi ale colonului şi se extinde apoi în toate celelalte zone adiacente. Spre final, nu doar rectul e invadat de tumori, ci şi organe de importanţă vitală pentru organism precum stomacul, ficatul etc...

Simptome

Detectat timpuriu, nu pune probleme de supravieţuire. Problema e că acest tip de cancer (şi, să fim serioase, toate tipurile de cancer sunt la fel) nu e deloc vocal, e un băiat tare silenţios, cu care poţi să stai şi 10-15 ani înainte să-ţi pui problema că ai ceva. Este motivul pentru care efectuarea unei colonoscopii în fiecare an începând cu vârsta de 50 de ani e foarte indicată, mai ales dacă există în familie istoric de cancer colorectal.

Morţile premature de cancer colorectal sunt împărţite pe rasă, zone geografice şi educaţie. Sunt expuse persoanele care lucrează în mediu toxic, care au o viaţă dezechilibrată.

Medicul poate să nu observe semnele şi simptomele şi, prin urmare, există un risc foarte mare de diagnostic greşit. Nu mai departe de 2014, în SUA, 1 din 20 de americani au avut diagnostic pus greşit. Cercetările au demonstrat că acest lucru se întâmplă indiferent dacă strategia de diagnosticare a fost urmată pas cu pas. Unele metode de diagnosticare pot să aibă rezultate diferite. De asta e bine să fie cerută şi o a doua opinie.

Diabetul de tip 2

Atât persoanele cu diabet de tip 2 cât şi cele cu sindrom al colonului iritabil au risc crescut de cancer de colon. Asta se întâmplă pentru că inflamarea colonului (includem aici şi Boala Crohn, dar şi colita ulcerativă expun la o degenerare a metabolismului celular).

Vârsta

Peste 90% dintre cazurile de cancer colorectal sunt dezvoltate la persoanele de peste 50 de ani. Cu toate astea, nu puţini sunt cei mai tineri, de până 40 de ani, care fac şi ei cancer colorectal.

Opţiunile de viaţă

Fumatul creşte cu 14% riscul de a dezvolta cancer colorectal, ca să nu mai vorbim de obezitate. Alţi factori de risc sunt excesul de alcool, sedentarismul şi consumul prea mare de carne roşie.

Moştenirea genetică

Deşi nu este un imperativ, moştenirea genetică joacă un rol important în dezvoltările de neoplasm la nivelul colonului. Istoricul de familie trebuie studiat cu atenţie. Dacă există un istoric de polipi în intestinul gros şi în colon, există şi riscul de cancer.

Nu e detectabil în stadiile primare

Spre deosebire de cancerul cervical şi de cel pulmonar, cancerul colorectal nu poate fi depistat în stadiile primare. Există, însă, câteva simptome care ar trebui să dea de gândit, precum diareea, scaunele cu sânge, dureri abdominale, balonări, pierdere rapidă în greutate.