Oţetul de vin roşu reglezează glicemia şi colesterolul. Cum să-l consumi ca să nu distrugi smalţul dentar

1 shutterstock 1272068248 ok jpg jpeg

La prima vedere, oţetul de vin roşu poate părea doar ceva ce dă gust salatelor, dar poate face mai mult de atât. Este bogat în antocianine, ceea ce-l face un puternic antioxidant natural care te ajută să slăbeşti, să-ţi normalizezi nivelul glicemiei şi al colesterolului.

Oţetul de vin roşu se obţine prin fermentarea vinului roşu. Nu conţine alcool, are gust acru, întârzie îmbătrânirea şi conferă longevitate. Îl poţi bea diluat cu apă sau în salate şi marinate. Poate lua locul şi altor acizi, cum ar fi zeama de lămâie, pentru a tempera gustul alimentelor bogate în grăsimi, inclusiv a cărnii prăjite. În ciuda acidităţii, oţetul de vin roşu nu dă arsuri la stomac decât dacă este consumat în cantitate mare. Cu toate acestea, dacă n-ai mai consumat niciodată, creşte cantitatea treptat.

Încetineşte procesul de îmbătrânire

Antocianinele sunt pigmenţii care dau culoarea fructelor roşii, violete şi albastre, cum sunt strugurii. Antioxidanţi naturali, antocianinele ajută la încetinirea îmbătrânirii şi la estomparea ridurilor. În timp ce toate vinurile roşii conţin antocianine, cantitatea prezentă în oţetul de vin roşu poate varia în funcţie de calitatea oţetului şi de tipul de vin din care a fost realizat.

Stimulează digestia

Nu întâmplător se consumă oţet din vin roşu în multe ţări asiatice. Oţeturile sunt diluate şi uneori îndulcite şi aromate. Se beau în timpul meselor sau între mese pentru a ajuta la digestie. Includerea oţetului în dietă poate reduce apetitul culinar exacerbat, ceea ce poate duce la un aport scăzut de calorii şi, implicit, la pierderea în greutate.

Te ajută să slăbeşti

Dacă ţi-ai propus să slăbeşti, îndreaptă-ţi atenţia asupra alimentelor care au capacitatea de a arde grăsimile, cum este oţetul de vin roşu. S-a dovedit că acidul acetic din acesta scade pofta de mâncare şi previne acumularea de grăsimi. De asemenea, întârzie eliberarea de grelină, numit şi „hormonul foamei‟.  Cercetătorii japonezi au descoperit că ajută la reducerea grăsimilor corporale datorită acidului acetic pe care îl conţine. Timp de 3 luni, au monitorizat persoane obeze care au consumat oţet de vin roşu şi au observat la acestea o scădere semnificativă a indicelui de masă corporală, a greutăţii corporale şi a circumferinţei taliei.

Ţine sub control glicemia

Oţetul de vin roşu susţine şi normalizarea nivelului de glicemie. Oamenii de ştiinţă americani au constatat că oţetul încetineşte absorbţia zahărului şi astfel scade nivelul zahărului din sânge. Spre deosebire de condimentele obişnuite, oţetul de vin roşu nu conţine grăsimi, zahăr şi nu creşte aportul caloric. Dacă ai rezistenţă la insulină sau ai diabet de tip 2, este esenţial să incluzi acest aliment în dieta ta.

Susţine sănătatea inimii

Acidul acetic şi resveratrolul din oţetul de vin roşu sunt substanţele care reduc nivelul de colesterol, inflamaţiile din corp şi normalizează tensiunea arterială. Mai mult, acest tip de oţet conţine o cantitate mare de polifenoli care ajută la asimilarea calciului. Este o idee bună să incluzi oţetul de vin roşu în alimentaţie pentru a-ţi îmbunătăţi sănătatea inimii.

Îţi asigură necesarul zilnic de fier

Cu beneficii uimitoare pentru sănătate, oţetul de vin roşu este bogat în substanţe nutritive, îndeosebi minerale, ca fierul şi potasiul. De asemenea, conţine antioxidanţi puternici precum polifenolul, care ajută la reducerea efectelor negative ale radicalilor liber asupra celulelor. Mai mult, nu creşte aportul caloric.

Îmbunătăţeşte aspectul pielii şi părului

Benefic pentru sănătate, oţetul de vin roşu poate face minuni şi din punct de vedere cosmetic. Dacă ai pielea iritată, poate fi utilizat local şi a-l calma. Este indicat şi pentru spălarea părului tern, lipsit de vitalitate şi culoare. Nu-ţi face griji în legătură cu mirosul. Va dispărea rapid după uscarea părului. 

Are efecte antitumorale

Chiar dacă cercetările sunt limitate, studiile de laborator referitoare la efectele oţetului de vin roşu asupra celulelor afectate de leucemie (un cancer al sângeui) şi a altor celule canceroase au indicat faptul că oţetul poate avea proprietăţi antitumorale. Oţeturile în general conţin polifenoli, antioxidanţi care s-a dovedit că reduc riscul de cancer.

Ştiai că…

...nivelul ridicat de aciditate din oţet poate provoca deteriorarea smalţului dentar dacă este consumat în exces? Pentru a evita acest risc, nu folosi niciodată oţet de vin roşu ca apă de gură şi evită să-l bei ca atare, ci numai diluat în proporţie de 1:5 (la cinci părţi de apă pune o parte de oţet).

Info

Un studiu al cercetătorilor americani la care au participat circa 76.000 de femei a evidenţiat o asociere între un aport de peste cinci ori pe săptămână de oţet de vin roşu şi un risc scăzut de a suferi de cardiopatie ischemică (reducerea fluxului sanguin către muşchiul inimii).

@shutterstock