Îţi distrug ficatul mai mult decât alcoolul şi zahărul, dar sigur şi tu le iei

Medicamentele care afecteaza ficatul jpeg

Când oamenii se gândesc la boli hepatice, primul vinovat pe care îl găsesc este excesul de alcool. Însă mai există nenumărate obiceiuri zilnice care îţi stresează ficatul. Dincolo de alcool, printre acestea se regăsesc şi alimentele grase, zahărul sau medicamentele.

Ficatul este unul dintre cele mai sensibile organe ale omului, fiind esenţial pentru supravieţuire. De aceea este numit şi "uzina organismului", căci toate substanţele ingerate sunt prelucrate la nivelul acestuia.

Excesul de alcool are efecte negative asupra sănătăţii ficatului, acest lucru îl ştim cu toţii, el putând provoca ciroză. Încearcă că bei alcool mai rar sau evită-l, mai ales dacă îţi dai seama că nu îţi face bine. Încearcă să te limitezi la un singur pahar pe zi (femeile) şi două (bărbaţii).

Excesul de zahăr poate afecta sănătatea ficatului. Una dintre funcţiile ficatului este să transforme zahărul în grăsimi. Iar dacă cantitatea de zahăr este excesivă, organul va produce mai multe grăsimi. În plus, pe termen lung poate dezvolta boala care se numeşte ficat gras.

Vezi ce alte alimente NU sunt recomandate pentru ficat.

 

Cum îţi afectează medicamentele ficatul

De ficare dată când te îmbolnăveşti, prima reacţie este să iei medicamente. De prea puţine ori te gândeşti însă că acestea pot face şi rău organismului, mai ales dacă sunt folosite în doze prea mari, pe perioate îndelungate sau în combinaţii periculoase.

Dr. Bogdan Macadon, medic specialist de medicină internă, spune că, prin definiţie, reacţiile adverse ale unui medicament sunt cele care survin întâmplător la dozele terapeutice utilizate în mod obişnuit.

Aproximativ 10% dintre bolnavii internăţi într-un serviciu de medicină interna fac reacţii adverse la medicamente. Din totalul reacţiilor adverse ale acestora, numai 8-10% duc la afectarea ficatului.

Citeşte şi: Ce se întâmplă în corpul tău când iei analgezice fără reţetă

Unul dintre medicamentele care afectează ficatul este banalul paracetamol. Potrivit specialiştilor britanici, citaţi de Daily Mail, riscul este mai mare de a sfârşi din cauza ficatului care cedează de pe urmă unei supradoze accidentale decât din cauza celei intenţionate.

Mulţi iau paracetamol sau/şi alte medicamente ce conţin aceeaşi substanţă activă şi din dorinţa de a ameliora anumite dureri, cum ar fi cele de spate, stomac, cap şi dinţi. În aceste cazuri trebuie să se reţină că sub nicio formă nu trebuie să se depăşească 8 tablete de 500 mg pe zi, adică echivalentul a 4 g.

Sursă: doctorulzilei.ro, ziare.comRecente

Prajitura cu zmeura, caramel si migdale  Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului  Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii  Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi  Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara  Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist  Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi  Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură  foto   Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg
Ce este rejuvenarea vaginla si cum iti dai seama ca a venit timpul sa apelezi la ea jpg
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Chec cu zmeura  Sursa foto shutterstock 146752931 jpg