5 obiceiuri care-ţi afectează ochii

1 69193 original jpg jpeg

Vederea este nepreţuită şi nu ajungi să te bucuri de acest dar decât atunci când ochii îţi provoacă suferinţă. Păstrează obiceiurile bune pentru a-i proteja şi a te feri de boli oculare!

Uiţi să te demachiezi sau să scoţi lentilele de contact

Oricât de obosită ai fi,fă un efort şi îndepărtează lentilele de contactînainte de culcare şi demachiază-te. Aceste obiceiuri bune te ţin departe de infecţii oculare. Asigură-te că ai mâinile curate şi că foloseşti soluţie special atunci când scoţi lentilele.

În privinţa machiajului,ai grijă să le îndepărtezi înainte de somn. Tot pentru protejarea ochilor,foloseşte numai produse în termen,de preferat nu mai mult de 6 luni de la deschidere,mai ales în cazul fardurilor pentru ochi şi a rimelului. În cazul acestora din urmă,bacteria dăunătoare se pot dezvolta peste măsură,mai ales dacă le ţii în spaţii întunecate şi expuse umezelii.

Îţi freci ochii

Când simţi un obiect străin eşti tentată să-ţi freci ochii pentru a-l face să iasă,ceea ce poate afecta micile vase de sânge din zona lor. Foloseşte mai bine o compresă cu apă rece sau clăteşte ochiul cu apă din abundenţă,pentru a îndepărta orice impuritate a pătruns şi a devenit supărătoare.

Foloseşti picături timp îndelungat

Cum îţi simţi ochii uscaţi,picuri câteva picături şi ai rezolvat problema. Din păcate,dacă le aplici prea mult timp pot crea dependenţă şi chiar irita ochii. Ideal ar fi să apelezi la ele numai la indicaţia unui medic,exact pe perioada recomandată. Dacă observi că te irită,îţi îţi înroşesc ochii sau îţi provoacă mâncărimi,opreşte tratamentul şi reprogramează-te la doctor. De asemenea,e înţelept să nu le iei pe aceleaşi dacă afecţiunea revine,ştiind că remedial a funcţionat prima dată.

Stai mult în faţa unui ecran seara târziu

Citirea unor ştiri sau navigatul pe internet de pe telefonul mobil,înainte de culcare,cu lumina stinsă,îţi oboseşte ochiipeste măsură. Este cu atât mai solicitant pentru ei dacă-ţi petreci ore în şie în faţa ecranului. Înceţoşarea vederii,ameţelile,greaţa sunt semne clare că ai exagerat. Dacă vrei totuşi să-ţi petreci timpul aşa înainte de a adormi,pentru că asta te relaxează cel mai bine,odihneşte-ţi ochii la fiecare 20 de minute sau din timp în timp,măreşte fontul când citeşti ceva.

Este valabil şi în cazul privitului la televizor cu luminile stinse. În acest caz,ochii trebuie să se adapteze la schimbările rapide de intensitate a luminii,pe măsură ce imaginile se succedă,ceea ce-ţi poate da dureri de cap,roşeaţă şi uscăciune a ochilor.

N-ai o dietă variată

Ceea ce mănânci contează mult pentru menţinerea sănătăţii ochilor. Ei au nevoie de vitaminele C şi E,acizi graşi Omega-3,zinc,deci o dietă bogată în legume,fructe,peşte te-ar ajuta să ai o vedere mai bună,mai mult timp. Mănâncă nuci,citrice,cereale,verdeţuri,peşte gras şi bea apă,ceaiuri,sucuri pentru a te hidrata bine.