A venit frigul! Protejează-te de răceală sau sinuzită

1 70761 original jpg jpeg

Schimbările climatice conduc la o creştere a problemelor de sănătate în această perioadă. Dacă ai răcit, te simţi rău şi simţi că tratamentul nu îşi face efectul, trebuie să te duci la un medic. Ai putea suferi de sinuzită.

Ce sunt sinusurile

Craniul uman este ca o coajă din oase subţiri care conţine cavităţi. Unele dintre aceste cavităţi sunt ocupate de structuri,cum ar fi creierul,ochii,urechile,nasul,în timp ce alte spaţii comunică cu nasul prin ferestre mici. Aceste spaţii provocă un efect de ecou care dă volum la vocea umană.

Ce este sinuzita

Sinuzita sau infecţii ale sinusurilor este un proces prin care mucoasa moale a sinusurilor se umflă şi nasul se blochează,ceea ce duce la producerea şi colectarea fluidului la nivelul sinusurilor. Infecţia de lungă durată şi alergia duc la formarea de polipi şi blocarea completă a sinusurilor,ce dau dureri de cap frecvente. Aceste sinusuri sunt predispuse la infecţii recurente la oamenii care inhalează aer care conţine germeni şi alergeni. Când ţesutul mucoasei sinusurilor devine infectat,afecţiunea este cunoscută sub numele de sinuzită.

Cauzele care duc la sinuzită

Răcelile comune,alergiile,polipii nazali (umflarea moale a mucoasei sinusurilor) sau blocarea nasului pot provoca sinuzita. Aceasta afectează oamenii de toate vârstele şi este mai frecventă în timpul schimbării climatice. Persoanele cu o tendinţă alergică existentă şi cele care locuiesc în oraşe poluate,sunt mai predispuse la sinuzită.

Iată care sunt simptomele:

-dureri faciale-dureri de cap care durează mai mult de 10 zile-febră-blocaj nazalSinuzita subacută durează 4-8 săptămâni şi cea cronică durează 8 săptămâni sau mai mult,cu simptome de umflare a feţei,blocaj nazal,puroi din nas şi febră. Sinuzita recurentă este atunci când apar mai multe crize într-un an sau simptome de durată mai mult de 12 luni.

Tratament pentru sinuzită

Tratamentul medical conţine antibiotice,antialergice,analgezice,picături nazale şi spray-uri şi dacă este necesar imunoglobuline pentru a stimula imunitatea.

Ce se întâmplă dacă nu este tratată sinuzita

Sinuzita se poate trata,paote deveni cronică sau poate progresa la complicaţii,cum sunt infecţii la nivelul creierului,oasele craniului sau socluri ale ochilor,ceea ce duce la tulburări de vedere.

 Sfaturi care te pot ajuta la tratarea sinuzitei: 

Evită lucruri care cauzează alergii inclusiv produsele alimentare,spray-uri,odorizante şi alţi compuşi puternic mirositori care irită. Inhalarea de aburi ajută întotdeauna. Poţi beneficia de acest lucru prin repetarea unui duş fierbinte,după o baie fierbinte. Mănâncă supe calde şilichidepentru a ajuta la subţirea şi eliminarea mucusului. Plimbă-te 15 minute pe zi sau exersează exerciţii de respiraţie în fiecare dimineaţă şi seară pentru a creşte fluxul de aer prin nas şi sinus.