Ce spun unghiile despre sănătatea ta

1 72407 original jpg jpeg

Un bun indicator al problemelor de sănătate, unghiile pot să-ţi dezvăluie şi ce vitamine şi minerale îţi lipsesc sau ce ar trebui să schimbi în rutina de îngrijire.

Sunt îngălbenite

Unghiile se pot schimba la culoare ca urmare a înaintării în vârstă,dar cel mai des este un fapt asociat fumatului excesiv pe o perioadă lungă de timp. Petele acestea galbene de pe unghii ar trebui să fie semnal de alarmă că e timpul să reduci sau să iei măsuri pentru stoparea fumatului.

Alte motive pentru îngălbenirea lor sunt folosirea frecventă a lacurilor sau aplicarea unghiilor artificiale. Dacă pe lângă îngălbenire,unghiile sunt îngroşate şi au un ritm lent de creştere,este posibil să ai probleme cu plămânii. De asemenea,petele galbene şi pale spre margini ar trebui să te convingă să-ţi programezi o vizită la un diabetolog.

Au pete albe

Mulţi cred că dungile albe de pe unghii indică o carenţă de calciu,însă aceste pete sunt mai degrabă semn al lipsei de zinc sau urmările unei lovituri a unghiei. Pot fi şi efecte secundare ale administrării unor medicamente. Dacă apar pe mai multe unghii şi persistă în timp,pot indica prezenţa unei infecţii fungice,anemii,infecţii,alergii sau boli mai grave ale ficatului,ale inimii.

Se exfoliază adesea

Unghiile uscate,crăpate pot fi efectul unui mediu cu umiditate scăzută sau a folosirii frecvente a produselor de curăţare pentru unghii,dar şi a unei carenţe de vitamina A,de calciu. Medicul Joshua Fox,director în cadrul Academiei americane de dermatologie,atrage atenţia că exfolierea poate fi simptomul unor tulburări de tiroidă. Tot el menţionează că,în 10% din cazuri,dacă apar adâncituri pe unghii,pot fi semnul instalării psoriazisului.

Cutele orizontale nu dispar

În prezenţa unor afecţiuni cu care corpul se luptă,unghiile au de suferit. Fiind lăsate de organism în plan secund,ele pot avea cute sau creţuri,care dezvăluie o carenţă de fier. Ridicăturile pot fi urmarea administrării unui medicament puternic ori efectul unei terapii recomandate în caz de cancer.