Ce trebuie să ştiţi despre gudron, ardere şi fum

Bolile asociate fumatului sunt cauzate în principal de fumul de ţigară, nu de nicotină sau de tutun

Bolile asociate fumatului pot fi prevenite dacă fumătorii renunţă complet la tutun şi nicotină, este un adevăr ştiut. Acesta este cel mai bun lucru pe care fumătorii îl pot face pentru sănătatea lor. Ce se ştie mai puţin este că fumul rezultat în urma arderii unei ţigări este responsabil pentru majoritatea bolilor asociate acestui obicei. Fumul de ţigară este un amestec complex de peste 6.000 de substanţe nocive, dintre care în jur de 100 sunt cauza principală a bolilor asociate fumatului.

Fumatul este asociat, în general, cu trei afecţiuni: cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică şi bolile cardiovasculare. Niciuna dintre acestea nu este cauzată, în primul rând, de nicotină sau de tutunul în sine, ci de fumul de ţigară inhalat, fum care este produs în urma arderii tutunului. Acest fum este responsabil şi de producerea gudronului.

1 vizual heres the fact burning ro landscape jpg jpeg
stanga
dreapta
2 gudron jpg jpeg

Gudronul nu este o substanţă chimică, ci este reziduul solid din fumul produs în urma arderii tutunului. Acesta poate fi observat pe filtrul unei ţigări după ce aceasta a fost fumată. Culoarea maro de pe filtru indică prezenţa gudronului.

Oamenii fumează pentru nevoia de nicotină, dar mor din cauza substanţelor eliberate prin arderea tutunului.”

Una dintre concluziile Forumului Global pentru Nicotină organizat în 2021 a fost aceea că oamenii fumează pentru nevoia de nicotină, dar mor din cauza substanţelor nocive eliberate în urma arderii tutunului. Arderea tutunului este cea care produce şi gudronul.

2 gudron jpg jpeg

Produsele alternative nu ard tutunul, iar aerosolul generat de ele este complet diferit de fumul de ţigară

Statisticile arată că există peste 1 miliard de fumători pe planetă şi 5,5 milioane în România, dar cei mai mulţi nu fac o distincţie clară între ţigări şi produsele fără fum, între tutunul ars şi tutunul încălzit. Alegerile bune se fac în cunoştinţă de cauză. Fumătorii nu trebuie să uite că cea mai bună alegere pe care o pot face este să renunţe complet la tutun şi nicotină.

Material realizat cu susţinerea Philip Morris România.