Contracepţia, factor de risc în cancer? Află aici!

Există numeroase controverse legate de pilulele contraceptive şi riscul crescut de cancer pe care îl au, în special pentru femeile care le utilizează o perioadă îndelungată de timp. Însă cât de adevărate sunt aceste teorii?
Părerea specialiştilor este împărţită,deoarece anumite studii relevă faptul că pilulele contraceptive scad riscul de apariţie a unor anumite tipuri de cancer,în timp ce pentru altele acţionează ca un factor declanşator.
Contraceptivele orale şi cancerul mamar
Un studiu realizat în 1996 la nivel global arată că femeile care luau pilule anticoncepţionale aveau un risc puţin mai ridicat de a se îmbolnăvi de cancer mamar. Cu toate acestea,Dr. Elena Claudia Teodorescu,medic primar în radiologie şi imagistică medicală,consideră că lucrurile au evoluat,iar pilulele nu mai sunt la fel de periculoase.,,Nu s-a stabilit încă o legătură directă între contraceptivele orale şi cancerul mamar. De asemenea,compoziţia lor s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii,având o concentraţie mult mai mică de hormoni”,explică specialistul.
Contraceptivele orale şi cancerul ovarian şi endometrial
Situaţia este cu totul alta în ceea ce priveşte cancerul ovarian. Studiile arată o scădere a riscului de apariţie a cancerului ovarian datorată pilulelor contraceptive,cu până la 30-50%. Statisticile sunt îmbucurătoare şi în cazul cancerului endometrial. Princontrolul menstruaţiei,pastilele protejează atât ovarele cât şi endometrul,iar efectul lor benefic continuă câţiva ani după ce medicaţia a fost oprită.
Contraceptivele şi cancerul de col uterin
Dacă până acum câţiva ani se credea că utilizarea contraceptivelor orale reprezintă un factor de risc în apariţia cancerului de col uterin,studiile mai recente vin să lămurească această controversă. S-a descoperit că femeile care utilizează în mod constant acest mijloc de contracepţie prezintă un risc mai ridicat să contracteze virusul HPV,cel care poate determina dezvoltarea cancerului. Totuşi,situaţia nu este atât de periculoasă precum pare.
,,Leziunile canceroase de la nivelul cervixului evoluează lent,pe parcursul mai multor ani şi pot fi vindecate complet,dacă sunt descoperite în stadiu precoce. De aceea,controalele periodice şi screening-ul prin testul Babes Papanicolau sunt esenţiale.’’,detaliază Dr. Elena Claudia Teodorescu.
Contraceptivele orale şi cancerul la ficat
Contraceptivele orale au însă efecte asupra ficatului,iar femeile care iau pilule contraceptive timp îndelungat pot dezvolta tumori necanceroase la nivelul ficatului,numite adenoame. În majoritatea cazurilor pacienta cu adenom hepatic nu prezintă simptome,însă,atunci când adenomul este mare,se pot resimţi dureri sub coaste. Pentru depistarea acestor adenoame,specialiştii recomandă evaluarea ecografică periodică a ficatului,cel puţin o dată pe an.