Cum este afectat organismul dacă te laşi de fumat

1 82341 original jpg jpeg

Corpul se recuperează extrem de rapid după ce renunţi la ţigări, însă unele schimbări rămân ireversibile. Renunţarea la un viciu atât de puternic precum fumatul nu este niciodată un lucru uşor. Specialiştii susţin că la 20 de minute după ce ai renunţat la fumat tensiunea arterială revine la normal, însă efectele negative se văd pe termen lung.

Fumul de ţigară are numeroase efece negative asupra sănătăţii organismului, dar ce se intâmmplă atunci când renunţi la acest obicei? Citeşte mai jos ce se petrece în corpul tău dacă renunţi la ţigări.

Nicotina din ţigări eliberează epinerfină şi noropinefrină care cresc ritmul cardiac şi îngustează vasele sanguine.

După două ore, nevoia de nicotină revine, iar persoanele devin nervoase şi anxioase. După 8 ore, monoxidul de carbon din sânge este eliminat, permiţând ca nivelul oxigenului să revină la normal.

Din nefericire, pentru fumătorii inrăiţi, celulele roşii cresc in dimensiune, provocând în cele din urmă cheaguri de sânge. La nicio o zi după ce ai renunţat la fumat apare tusea puternică, datorită faptului că organismul încearcă sa revină la normal şi să scape de toate toxinele din plămâni.

În 48 de ore, nicotina este eliminată din corp, iar persoanele încep să simtă din nou gustul mâncărurilor. La 72 de ore, dorinta de nicotină va provoca dueri de cap, ameţeală, greaţă şi crampe.

După 2 săptămâni, activităţile nu te vor mai obosi atât de mult sau să te facă să te simţi bolnavicios. Motivul principal al acestor simptome sunt plămânii tăi, care sunt mai curaţi şi circulaţia sângelului în corpul tău care s-a îmbunătăţit.

După 1 şi 5 ani, majoritatea fumătorilor clasici au degetele şi dinţii îngalbeniţi. De asemenea, riscurile bolilor de inimă sunt înjumătăţite, iar riscul de accident vascular cerebral este la fel ca al unui nefumător.

După 10 ani, riscul de cancer pulmonar scade până la jumătate faţă de cel al unui nefumător. Mai mult de atât, riscul de cancer al gurii, gât, esofag, vezică urinară, col uterin şi pancreas scade.Recente