Cum îţi afectează mânia sănătatea

1 68389 original jpg jpeg

Te-ai lăsat cuprinsă de furie de multe ori probabil, dar te-ai gândit vreodată ce efect are asupra corpului tău şi cum s-o exprimi într-un mod sănătos?

Îţi afectează inima

Dacă se întâmplă rareori să te înfurii şi nu durează mult timp,probabil că mânia nu-ţi va face rău.  În caz contrar,când te superi şi izbucneşti,nivelul de cortizol,hormon al stresului,dar şi de adrenalină cresc considerabil,ceea ce duce la o accelerare a activităţii cardiace.

Te lasă fără apărare în faţa infecţiilor

Dacă te îmbolnăveşti des,întreabă-te de câte ori te-ai mâniat în ultima vreme,pentru că asta poate fi cauza pentru care imunitatea ta e slăbită. Într-un studiu al Universităţii Harvard,oamenii de ştiinţă americani au observant că la persoanele sănătoase chiar şi un singur episod de mânie reduce pe o perioadă de până la şase ore nivelul de imunoglobulină din sânge,celule aflate în prima linie de apărare în faţa infecţiilor.

Îţi îmbolnăveşte plămânii

Chiar dacă nu eşti fumătoare,dacă ai frecvent crize de mânie,e posibil să-ţi oboseşti plămânii,crescând riscul de apariţie a unor boli respiratorii. Un grup de cercetători de la Universitatea Havard au avut curiozitatea să verifice asta şi au constatat că furia duce la creşterea nivelelor de hormoni ai stresului (adrenalină,cortizol),care este asociată cu o inflamare a căilor aeriene.

În plus,pe termen scurt şi lung mai pot apărea şi alte probleme de sănătatecare au la bază crizele de furie:

-dureri abdominale sau boli digestive

-migrene

-depresie

-stări de anxietate

-insomnia

-infarct sau accident cerebral

Aşa controlezi furia!

Când simţi că-ţi pierzi controlul şi că eşti la un pas să te laşi cuprinsă de mânie…

…vezi ce anume te-a făcut să te enervezi.

…detaşează-te de ceea ce ţi-a declanşat criza de furie şi aşteaptă să te calmezi. Pentru a te linişti sunt de ajutor unele metode de relaxareşi rugăciunea.

…fă ceva fizic:ieşi la o plimbare sau la alergat,caută să faci puţină mişcare sau pur şi simplu o activitate casnică (curăţenie,ordine în dulap).

…recurge la orice activitate care-ţi captează atenţia (un sport,croşetat sau tricotat,cusut pe etamină,colorat,integrame sau sudoku,cititul unui roman palpitant,puzzle)

Ştiai că…

…persoanele care se enervează adesea au un risc cu 20% mai mare să se îmbolnăvească de inimă. Tot ei au şi o speranţă de viaţă mai mică.