De ce te simţi tristă după sex?

1 69220 original jpg jpeg

Sexul consensual ar trebui să fie distractiv, să te facă să te simţi bine şi relaxată, nu? Cu toate astea, foarte multe femei şi bărbaţi, deopotrivă, se confruntă cu stări de nelinişte, tristeţe sau furie după contactul intim.

Această problemă,numită disforie postcoitală,este incredibil de comună,deşi i se acordă o importanţă foarte scăzută.

Una din două femei este tristă după sex

Un studiu revolutionar (unul dintre primele de acest gen),din octombrie 2015,a constatat ca 46 la suta dintre persoanele de sex feminin care au participat la sondaj au experimentat cel puţin o dată disforia postcoitală. Asta înseamnă că doar aproximativ jumătate dintre femeile tinere pot spune că nu ştiu cum este să fii melancolică,anxioasă,furioasă sau deprimată dupa sex,chiar dacă partida în sine a fost spectaculoasă.

Deocamdată nu se ştie foarte clar ce anume declanşează problema,dar se ştie că este mult mai frecventă decât s-ar fi aşteptat cineva. Perosanele care se confruntă cu asta au descris sentimentul ca fiind "o experienţă de furie sau ruşine",şi "o scădere a stimei de sine". Cea mai comună descriere,aseamănă trăirea cu dorul de casă,care poate fi sau nu însoţit de lacrimi.

Tristeţea nu este semn că relaţia a eşuat

Cercetătorii spun că disforia postcoitală nu afectează în niciun fel intimitatea cu partenerul. Aşa că depresia care urmează sexului consensual nu este un semn că relaţia nu merge sau că nu îl iubeşti suficient pe cel de lângă tine.

Totuşi,dacă acest sentiment de anxietate apare în cazul unui singur partener (în cazul în care ai avut sau ai mai mulţi prieteni intimi),trebuie să te gândeşti dacă nu există cauze şi sentimente reprimate care te fac să te simţi astfel. Dar,dacă tristeţea de după sex este ceva ce se întâmplă intermitent,cu diverşi parteneri,pe tot parcursul vieţii,ar putea fi nedrept să dai vina pe iubitul tău.

Orgasmele reprezintă o descătuşare

În timp ce un orgasm se poate simţi fizic ca o eliberare (incredibil de placută) de presiune,acesta poate declanşa,de asemenea,şi stări precum disforia postcoitală. Experţii se referă la această situaţie ca la o oala sub presiune şi spun că,uneori,un orgasm ar putea declanşa o descătuşare de tot ceea ce ai acumulat în cursul zilei,săptămânii sau lunii.