Dieta în timpul chimioterapiei. Ce alimentaţie este recomandată
Şedinţele de chimioterapie sunt extrem de dure pentru organism şi au numeroase efecte adverse. Din acest motiv, dieta în timpul chimioterapiei trebuie să fie una cât mai sănătoasă.
Iată în ce trebuie să constea dieta în timpul chimioterapiei:
Morcovii sporesc acţiunea chimioterapiei
Se numără printre cele mai recomandate alimente în timpul chimioterapiei. Conţin anumite substanţe,care se mai găsesc şi în pătrunjel,şi care intensifică efectul chimioterapiei prin oprirea unui mecanism din corp,care poate interfera cu tratamentul împotriva cancerului.
Dieta în timpul chimioterapiei - Banane şi orez,împotriva diareei
Unul dintre efectele secundare ale chimioterapiei este diareea. În acele zile este bine să se consume orez fiert amestecat cu banane şi mere copate. Trebuie evitate în schimb mâncărurile grase,fructele crude şi cerealele integrale,care pot intensifica simptomele.
Pâine integrală,pentru constipaţie
Pe de altă parte,în cazul constipaţiei este recomandată introducerea în alimentaţie a cât mai multor fibre integrale,luate de preferinţă din pâine integrală. Nu trebuie evitate nici fructele uscate,fasolea uscată şi mazărea,care vor stimula sistemul digestiv. Trebuie băute 12 pahare de apă pe zi,mai ales în zilele în care au loc şedinţele de chimioterapie.
Mese mici şi dese în dieta în timpul chimioterapiei
Pierderea apetitului este un simptom comun în timpul chimioterapiei. În loc să fie forţat organismul să accepte 3 mese principale pe zi,sunt mai recomandate 6 mese mai mici,care să asigure astfel energia necesară. Ele trebuie să fie compuse din proteine,care să susţină o greutate optimă.
Cremele sunt mai uşor de digerat
În urma tratamentului pot apărea dureri în zona bucală şi din acest motiv mestecarea alimentelor poate fi dificilă. În acest caz sunt recomandate cremele,orezul pasat,ouăle fierte şi supele cremă. Trebuie evitate legumele crude,alimentele prea sărate sau prea picante,care pot provoca iritaţii la nivelul gurii.
Dieta în timpul chimioterapiei - Ceapa şi usturoiul,aliatele imunităţii
Fie că sunt coapte sau crude,aceste două legume stimulează sistemul imunitar,deoarece conţin o cantitate mare de antioxidanţi. Cum sistemul imunitar are cel mai mult de suferit în timpul chimioterapiei şi este predispus la boli,este recomandat consumul cât mai des a acestor legume.