Dieta pentru femei ajunse la menopauză
Menopauza este un stadiu critic pentru femei în atât de multe feluri. Schimbările pe care le suferă corpul şi metabolismul pot avea consecinţe. În această perioadă corpul trebuie să beneficieze de suficientă vitamina D, aşadar este foarte important să ştim ce trebuie să mâncăm în timpul menopauzei.
Menopauza,mai mult decât mestruaţia
În acelaşi timp că este definiţia oficială a acestei etape din viaţă,dar modificările care se produc în corp sunt mai profunde. În acest timp,o femeie este supusă la diferite schimbări hormonale,psihologice,dar şi fizice. Toate acestea au aceeaşi cauză:declinul în producţia de estrogen,care declanşează alte efecte care pot modifica metabolismul.
Simptomele menopauzei:
-Bufeurile-Transpiraţii în timpul nopţii-Piele uscată-Modificări ale stării de spirit-Pierderea densităţii osoase-Insomnie-Anemie
Nevoile nutriţionale necesare în timpul menopauzei:
Menopauza poate începe mai devreme de 40 de ani la unele femei,dar este important să ne gândim la unele aspecte critice,pentru a evita inclusiv neobţinerea suficientelor substanţe nutritive.
Calciul
Acesta este un mineral esenţial pentru sănătatea oaselor,deoarece ajută şi la contractul muşchilor. În timpul menopauzei trebuie să adăugăm mai mult calciu în dietă,pentru a preveni dezvoltarea osteoporozei. Produsele lactate sunt cele mai bogate în acest mineral,dar la fel de benefice sunt sardinele,fasolea,migdalele,broccoli,sfecla.
Fierul
Un deficit de fier poate provoca anemie,printre alte probleme. Alimentele care ne furnizează fier sunt carnea roşie slabă,peştele,nucile,legumele cu frunze verzi.
Vitamina D
Această importantă vitamină contribuie la absorbţia calciului,şi în această perioadă trebuie să ne bucurăm din plin de ea. Aceasta este cea care ne va ajuta în echilibrarea pierderii de calciu. În plus,faţă de adăugarea anumitor alimente în dietă,bucură-te de soare cel puţin 15 minute în fiecare zi. Alimentele care conţin vitamina D sunt ouăle,peştele şi ficatul.
Fibre
Fibra este o componentă importantă din dietă,deoarece ajută la îmbunătăţirea digestiei şi te protejează de creşterea colesterolului. În timpul menopauzei,modificările hormonale pot creşte riscul de acumulare a grăsimii în sânge. Alimente care sunt bogate în fibre sunt fructele,legumele,fasolea şi cerealele integrale.
Sfaturi pentru nutriţie în timpul menopauzei:
Acum că ştii ce alimente trebuie să incluzi în dietă,câteva sfaturi sunt mereu binevenite.
Alege boabe întregi de cereale
Acest lucru se referă la făină nerafinată,orez şi zahăr. În acest fel,vei include mai multe fibre în dieta ta.
Bea multă apă
Acest lucru ajută la menţinerea corpului sănătos şi eviţi retenţia de apă. Sunt recomandate 4-6 pahare mari cu apă pe zi,dar poate varia în funcţie de sezon,nivelul de activitate. Minima este de cel puţin 1,5 litri.
Evită alimentele nesănătoase
Alimentele potrivite pentru menopauză sunt aceleaşi ca şi pentru cineva care vrea să aibă un stil de viaţă sănătos,la orice vârstă. De aceea,încearcă să limitezi consumul de unt,carne grasă,fast-food,produse de patiserie,alimente prăjite,zaharuri,deserturi,băuturi acide,dulciuri.
Consumă mai multe alimente pe bază de legume
Acest lucru poate ajuta la reducerea simptomelor de menopauză. Unele fructe şi legume determină organismul să răspundă ca şi cum ar conţine estrogen. Cele mai recomandate sunt merele,cartofii dulci şi tofu.