Efectele aspirinei asupra organismului

1 67490 original jpg jpeg

Aspirina este un medicament antiinflamator non-steroidian folosit în general ca un analgezic minor. În plus, aspirina în doze mici are efect anticoagulant şi este folosită pe termen lung pentru diminuarea riscului apariţiei infarctului.

Aici sunt 6 lucruri esenţiale de luat în considerare atunci când vine vorba de administrarea aspirinei pentru sănătatea inimii:

1. Aspirina nu se ia zilnic

Aspirina nu ar trebui să fie luată în mod regulat,fără un consult la un medic de specialitate. Este important să realizăm că riscul pentru fiecare persoană de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral depinde de factori multipli,atât cunoscuţi,cât şi necunoscuţi,şi de modul în care interacţionează medicamentele între ele. Recentele studii arată că în cazul femeilor,terapia cu aspirină creşte riscul de sângerare gastro-intestinală,o dată cu înaintarea în vârstă.

2. Aspirina poate salva viaţa

La pacienţii care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral sau au alte boli cum ar fi angina,operaţie de bypass coronarian  sau angioplastie coronariană,sunt cunoscute beneficiile aspirinei pentru prevenirea secundară care reduc riscul de sângerare.

3. Dacă suferi de diabet zaharat,nu trebuie neapărat să iei aspirină preventiv

Tratamentul cu aspirină pentru prevenirea primară este recomandat numai la pacienţii cu diabet zaharat de tip 1 sau 2. Cu toate acestea,existenţa diabetului nu duce neapărat la formarea plăcilor de ateroame pe vasele de sânge. De aceea,este indicat ca înainte de a lua aspirină să discuţi cu medicul tău pentru a vedea dacă este sau nu nevoie să faci un astfel de tratament.

4. Dacă te pregăteşti pentru o intervenţie chirurgicală trebuie să întrerupi tratamentul

Medicamentele acţionează diferit. Apirina este un agent anti-plachetar care limitează capacitatea trombocitelor de a coagula sângele,prevenind astfel atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Deoarece aspirina reduce capacitatea sângelui de a se coagula,medicii recomandă întreruperea tratamentul cu aspirină,cel puţin cinci zile înainte de orice intervenţie chirurgicală sau proceduri dentare care pot provoca hemoragii. Nu întrerupe brusc administrarea aspirinei fără să discuţi cu medicul tău.

5. Aspirina este un medicament puternic

O doză de 81 de miligrame pe zi dată unui copil poate creşte riscul apariţei hemoragiilor cerebrală şi gastro-intestinală de la două până la patru ori mai mult. De aceea,nu trebuie niciodată să iei aspirină fără o evaluare corectă a riscurilor. În plus,aspirina tamponată nu elimină riscul de a dezvolta ulcer. Aceasta poate interacţiona cu alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene cum ar fi ibuprofenul.

6. Aspirina nu este magică

Un stil de viaţă sănătos poate ajuta la prevenirea unui atac de cord sau unui accident vascular cerebral mai bine decât aspirina. Prin efectuarea de exerciţii fizice şi printr-o alimentaţie sănătoasă,îţi menţii o greutate corporală normală si,implicit,o viaţă sănătoasă.