Nu tolerezi lactoza? Iată ce să mănânci!

1 65476 original jpg jpeg

Dureri abdominale, balonare, diaree – cu toate se confruntă 75% din populaţia lumii şi 19% dintre români, din cauza unui tip de alergie alimentară numit intoleranţă la lactoză.

Laptele de vacă oferă o sursă importantă de calciu în dietă,dar nu e imposibil de înlocuit dacă zaharurile din compoziţia lui sunt imposibil de digerat de corp. Cauza acestei probleme cunoscută ca intoleranţă la lactoză este nivelul scăzut de lactază,o enzimă produsă natural de mucoasa intestinală. Dacă te numeri printre cei care se confruntă cu un deficit de lactază,e necesar să urmezi o dietă săracă în alimente cu lactoză.

Laptele şi brânzeturile bune pentru tine

Nu trebuie să renunţi cu totul la lactate,dacă suferi de intoleranţă la lactoză. Alege un tip de lapte fără lactoză,lapte sau iaurt de soia sau lapte de capră delactozat. Pentru un plus de calciu,optează pentru brânzeturile fermentate,cum sunt brânza de burduf şi caşcavalul,iar pentru a absorbi mai uşor calciul,ocoleşte spanacul şi băuturile carbogazoase.

Peştele,o sursă de calciu

Înlocuieşti un pahar cu lapte dacă mănânci 100 de grame de peşte,care-ţi aduce un aport de calciuasemănător. Alege un tip de peşte gras mic (sardine,hamsii,scrumbii) sau somon,anşoa.

Legumele verzi şi fructele uscate,obligatorii

Tot pentru faptul că sunt o sursă bună de calciu cu care poţi substitui laptele de vacă,include în dietă legumele verzi,ca broccoli,varză,anghinare,pătrunjel,salată,dar şi fructe deshidratate (caise,prune,smochine) sau nuci,migdale arahide,alune de pădure,seminţe de dovleac şi de floarea-soarelui.

Evită!

Brânzeturile proaspete

Supele instant

Margarina,untul

Mezelurile

Produsele de patiserie