Obsesia unei alimentaţii sănătoase

1 73882 original jpg jpeg

Obsesia unei alimentaţii sănătoase a devenit foarte comună în toată lumea. Aceasta mai este cunoscută sub numele de ortorexie. Toată lumea vrea să mănânce cât mai sănătos şi acest lucru poate duce la apariţia acestei boli.

În conformitate cu răspândirea termenilor,inclusiv a " mânca sănătos " şi cuvântul " ortorexie " au devenit tot mai frecvente în ultimii ani. Ortorexia nervoasă nu este din punct de vedere tehnic clasificată ca o tulburare de alimentaţie,ceea ce face dificil de evaluat cât de multe persoane sunt afectate şi cât de multe sunt conştiente de acest lucru.

Iată ce este ortorexia:

Expresia a fost folosită în 1997 de către Dr. Steven Bratman pentru a descrie "o fixare pe consumul de alimente sănătoase",cu cuvântul grecesc orto care înseamnă corect sau "drept".O persoană care suferă de ortorexie nervoasă va avea o obsesie de a mânca sănătos,şi asta nu înseamnă doar eliminarea zahărului,alimentelor sărate şi celor grase din dieta lor. Aceşti vor dori să mănânce doar alimente sănătoase pentru ei şi corpul lor,devenind într-un fel vegani.

Cum se diferă de anorexie:

Dr George spune că deşi există un termen comun cu anorexia şi bulimia,ortorexia este "caracterizată printr-o fixare pe alimentaţia corectă, consumul de alimente numai" pure "şi încercarea de a evita contaminarea de la alte alimente."

Spre deosebire de anorexie,aceasta nu înseamnă întotdeauna că se pune accentul de a mânca mai puţine alimente,şi oameni care au această boală nu au întotdeauna scopul final de a pierde în greutate.

Este doar o alimentatie sănătoasă?

Ortorexia este atunci când mănâncarea în modul corect devine "mai importantă decât valorile personale, relaţiile şi cariera şi atunci când o persoană renunţă la stilul de viaţă normal",conform dr. George,atunci când chiar este "recunoscut ca un problemă".

Centrul Naţional pentru tulburări alimentare,spune că cei cu ortorexie se pot "retrage din viaţa normală şi să petreacă mult timp cu privire la produsele alimentare, lucru care devine îngrijorător şi îţi dă de gândit".

Simptomele acestei boli pot fi imunitate slabă,oase fragile şi nefuncţionarea corectă a tiroidei,ca consecinţe fizice potenţiale.

Mulţi psihiatri cred că obsesia pentru o alimentaţie sănătoasă sau ortorexia este de fapt o formă de anorexie sau de tulburare obsesiv-compulsivă,iar studiile au descoperit că simptomele suprapun în mod semnificativ cu ultimele două. Ca anorexici,persoanele cu ortorexie sunt preocupaţi cu alimente şi starea trupurile lor. Ca orice tulburare de alimentaţie,ortorexia ia o taxa mentală şi fizică:problema poate fi izolarea şi de multe ori şi inducerea de anxietate,care duce la pierderea în greutate într-un mod nesănătos.