Aurul comestibil este, de fapt, un E. Ce se întâmplă când îl mănânci

1 shutterstock 558275752 jpg jpeg

Există o mulţime de motive pentru care oamenii iubesc aurul. Odinioară, bijuteriile confecţionate din acest metal preţios ofereau un anumit statut, astăzi este absolut banal să porţi aceste podoabe. Nu acelaşi lucru se poate spune despre mâncarea, deserturile şi băuturile ornate cu aur, devenit un simbol al opulenţei.

Aurul comestibil este un anumit tip de aur autorizat de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii ca aditiv alimentar, sub denumirea E-175. Este utilizat în gastronomia fină, pentru a decora diverse preparate, antreuri, sushi, foie gras, în patiserie, la deserturi precum pralinele de ciocolată şi îngheţata, dar este folosit şi pentru ornarea unor cocktailuri sofisticate.

Aurul comestibil trebuie să îndeplinească specificaţiile din standardele de siguranţă alimentară. Trebuie să fie pur, pentru a evita orice tip de infecţii sau pericole pentru organism.

Pentru a ajunge la stadiul de foiţă de aur, folosită în alimentaţia publică, aurul suferă un proces mecanic de ciocănire sau de rulare, până ce grosimea sa atinge 0,13 microni (1 micron = 0,001 milimetri). Acest tip de aur folosit ca ornament alimentar este un aur pur, are 23-24 de karate, adică mai mult decât cel folosit la bijuterii. Acesta din urmă poate avea în componenţa sa urme ale altor metale, care pot fi toxice pentru organism.

Aurul comestibil poate fi sub formă de foiţă de aur, o peliculă extrem de subţire, fulgi sau pulbere. Foiţa de aur se poate aplica pe torturi şi prăjituri, pe diverse mâncăruri sau poate fi folosită pentru înveli bombonele de ciocolată. Fulgii şi pulberea se presară, de obicei, pe deserturi.

Există beneficii pentru sănătate dacă ingerăm acest metal? Dar pericole?

Experţii în sănătătate spun că nu există nici beneficii, nici pericole, atât timp cât este vorba de aur pur, de un produs autorizat şi nu de unul fals. Contrar unor credinţe vechi, corrpul uman nu poate absorbi sau digera aurul. Aurul este un metal nobil şi din acest motiv nu reacţionează în interiorul corpului uman. Asta înseamnă că nu este absorbit în timpul procesului de digestie, deci  nu există niciun pericol dacă este mâncat, dar nici beneficii nutriţionale.

Efectele şi siguranţa E-175 au fost evaluate pentru prima dată în 1975 şi recent reevaluate în 2016 de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, atunci când metalul este utilizat ca aditiv alimentar. Agenţia a autorizat utilizarea aurului ca aditiv alimentar, cu condiţia respectării unei limite maxime pe kilogramul de produs decorat.

FOTO ShutterstockRecente

Greseli vestimentare care te fac ss pari mai in varsta Sursa imagine shutterstock 1304242240 jpg
durere in gat jpg
Tu iti asiguri suficienta Vitamina D iarna Sursa imagine Pixabay jpg
animal care doarme sursa  Shutterstock jpg
Paturile ponderate stimuleaza melatonina Sursa imagine shutterstock 751827643 jpg
dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg