Ce poţi face cu resturile de la masa de Crăciun: ciorbă pentru mahmureală şi budincă de cozonac

1 shutterstock 1815551450 jpg jpeg

De multe ori, pentru mesele de Sărbători se prepară cantităţi impresionante de mâncare. Şi, chiar dacă sunt mulţi pofticioşi, tot rămân o mulţime de preparate neterminate. Iar cum un vechi proverb spune că ciorba reîncălzită nu mai are gust, o idee ar fi să retransformi resturile total resturile rămase şi să eviţi risipa alimentară.

Chiar dacă obiceiul este ca de Crăciun masa să fie plină cu tot felul de mâncăruri tradiţionale, care de care mai apetisante, ideal ar fi să gătim cât mâncăm la una sau două mese în familie. Astfel, evităm risipa alimentară şi nici nu vom mânca exagerat în această perioadă.

Totuşi, dacă gătim mai mult, ceea ce se întâmplă în multe familii, şi nu dorim să mâncăm aceleaşi feluri zile la rând, le putem transforma în alte preparate delicioase, fără mult efort.

Unele dintre cele mai bune mâncăruri din lume s-au născut din... resturi. Este cazul supei italiene ribolitta (refiartă – n.r.) sau al ciorbei Soleanca.

Soleanca este o ciorbă foarte consistentă şi bogată, cu mai multe tipuri de carne şi cu mezeluri, cu măsline şi castraveţi muraţi. Această ciorbă este un preparat tradiţional din Republica Moldova, dar are influenţe ruseşti. Legenda spune că soleanca a fost inventată de o gospodină care transformat într-o fiertură gustoasă toate resturile rămase de la masa de Sărbători. Astfel, în ea se pot folosi resturi de friptură, cârnaţi şi murături. În plus, e o cură excelentă pentru mahmureală.

Resturile de friptură şi cârnaţi nu trebuie reîncălzite, pentru că devin uscate şi fade. În schimb pot fi mărunţite şi refolosite în nenumărate alte feluri de mâncare: paste, gratinuri cu legume, budinci sărate, salate, pot fi adăugate în omlete şi tortilla, Friptura rece, bine curăţată de piele şi grăsime, tăiată în felii subţiri, e extraordinară în sandvişuri, cu sosuri şi legume (salată verde, castraveţi, ridichi etc.).

Carnea, cartofii la cuptor şi cârnaţi pot fi mărunţite şi folosite pentru a face brioşe sărate, cre sunt perfecte la micul dejun.

Friptura la cuptor poate deveni oricând altceva: o salată consistentă, un preparat chinezesc cu noodles, un topping pentru pizza. La fel poţi proceda cu ouăle sau brânzeturile.

Cozonacul e nelipsit de Crăciun, însă după câteva zile nu mai e atât de bun ca atunci când e scos din cuptor. Atunci când începe să se usuce, este perfect pentru un desert senzaţional: bread pudding (budincă de pâine). Aceasta se poate prepara cu resturi de pâine mai veche, dar şi cu cozonac sau croissant.

FOTO ShutterstockRecente

sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg