Ce poţi face cu resturile de la masa de Crăciun: ciorbă pentru mahmureală şi budincă de cozonac

1 shutterstock 1815551450 jpg jpeg

De multe ori, pentru mesele de Sărbători se prepară cantităţi impresionante de mâncare. Şi, chiar dacă sunt mulţi pofticioşi, tot rămân o mulţime de preparate neterminate. Iar cum un vechi proverb spune că ciorba reîncălzită nu mai are gust, o idee ar fi să retransformi resturile total resturile rămase şi să eviţi risipa alimentară.

Chiar dacă obiceiul este ca de Crăciun masa să fie plină cu tot felul de mâncăruri tradiţionale, care de care mai apetisante, ideal ar fi să gătim cât mâncăm la una sau două mese în familie. Astfel, evităm risipa alimentară şi nici nu vom mânca exagerat în această perioadă.

Totuşi, dacă gătim mai mult, ceea ce se întâmplă în multe familii, şi nu dorim să mâncăm aceleaşi feluri zile la rând, le putem transforma în alte preparate delicioase, fără mult efort.

Unele dintre cele mai bune mâncăruri din lume s-au născut din... resturi. Este cazul supei italiene ribolitta (refiartă – n.r.) sau al ciorbei Soleanca.

Soleanca este o ciorbă foarte consistentă şi bogată, cu mai multe tipuri de carne şi cu mezeluri, cu măsline şi castraveţi muraţi. Această ciorbă este un preparat tradiţional din Republica Moldova, dar are influenţe ruseşti. Legenda spune că soleanca a fost inventată de o gospodină care transformat într-o fiertură gustoasă toate resturile rămase de la masa de Sărbători. Astfel, în ea se pot folosi resturi de friptură, cârnaţi şi murături. În plus, e o cură excelentă pentru mahmureală.

Resturile de friptură şi cârnaţi nu trebuie reîncălzite, pentru că devin uscate şi fade. În schimb pot fi mărunţite şi refolosite în nenumărate alte feluri de mâncare: paste, gratinuri cu legume, budinci sărate, salate, pot fi adăugate în omlete şi tortilla, Friptura rece, bine curăţată de piele şi grăsime, tăiată în felii subţiri, e extraordinară în sandvişuri, cu sosuri şi legume (salată verde, castraveţi, ridichi etc.).

Carnea, cartofii la cuptor şi cârnaţi pot fi mărunţite şi folosite pentru a face brioşe sărate, cre sunt perfecte la micul dejun.

Friptura la cuptor poate deveni oricând altceva: o salată consistentă, un preparat chinezesc cu noodles, un topping pentru pizza. La fel poţi proceda cu ouăle sau brânzeturile.

Cozonacul e nelipsit de Crăciun, însă după câteva zile nu mai e atât de bun ca atunci când e scos din cuptor. Atunci când începe să se usuce, este perfect pentru un desert senzaţional: bread pudding (budincă de pâine). Aceasta se poate prepara cu resturi de pâine mai veche, dar şi cu cozonac sau croissant.

FOTO ShutterstockRecente

hygge jpg
meniu restaurant jpg
detergent lichid de vase jpg
nas infundat pe timpul noptii jpg
Tiramisu cu ceai matcha si kiwi  Sursa foto shutterstock 2287226011 jpg
dieta, creier, longevitate jpg
femeie fericita la birou jpg
Exercitiul simplu de Pilates care te ajuta sa slabesti  Sursa foto shutterstock 1922215715 jpg
Cafea cu pulbere de ciuperci medicinale  Sursa foto shutterstock 1453768808 jpg
Mini pizza rapida  Sursa foto shutterstock 351620420 jpg
crampe musculare jpg
culorile verii 2024 jpg
clickpentrufemei ro (8) jpg
3fYsLk00mMlZ009 SY0PoAAC7DQ Bd6KMwgrGLMAOi9X2fWgxhNf Yx5hyQH4tiLK5cc1YbNiIDh73VtLjYRNDRgjf1CJ8XoPA5vluitqBRefoH43N8UU39rMUMD5YfUCpp3r5uDwKY tQNsuI6oSj8
Uite aici top 3 idei de activități pe care le poți face alături de prietena ta cea mai bună într o sâmbătă după amiaza jpg
Top 5 locatii extraordinare de nunta pentru momentul tau de basm jpg
kl jpg
Rulou cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1381752479 jpg
curatarea castilor  jpg
udarea florilor jpg