Prăjitură fină cu frişcă şi kiwi
Unele dintre cele mai bune prăjituri ci citrice sunt cele cu kiwi. Au un gust uşor acrişor şi sunt răcoroase. Iată cum faci o prăjituri cu kiwi, frişcă şi blat crocant cu mac.
De ce ai nevoie pentru prăjitură
Pentru blat
4 ouă
250 g unt
250 g zahăr
400 g făină
1 plic praf de copt
150 g mac
200 ml lapte
coaja rasă de la ½ lămâie
6 kiwi feliate
Pentru crema de frişcă
250 g smântână pentru frişcă cu 30% grăsime (rece)
75 g zahăr pudră,cernut
esenţă de vanilie,după gust
Pentru crema de vanilie
4 gălbenuşuri
140 g zahăr
60 g făină
500 ml lapte
1 păstaie de vanilie
Pentru glazură
200 g zahăr pudră
4-5 linguri zeamă de lămâie
3 linguri apă
Cum se prepară prăjitura
Pentru blat,separi albuşurile de gălbenuşuri. Baţi albuşurile până obţii o spumă tare. Freci untul moale cu zahărul,adaugi gălbenuşurile pe rând,apoi încorporezi jumătate din cantitatea de făină,praful de copt şi macul. Torni laptele treptat,adaugi făina rămasă,coaja rasă de lămâie şi albuşurile bătute spumă. Răstorni compoziţia într-o tavă tapetată şi o dai la cuptor până trece testul cu scobitoarea. Laşi prăjitura să se răcească şi o tai în două foi egale.
Între timp,prepari crema de frişcă. Mixezi smântâna rece la viteză mică şi adaugi treptat zahărul pudră şi esenţa de vanilie. Continui să mixezi,la o viteză mai mare,până când se îngroaşă şi devine o spumă tare. Pui o cană de frişcă într-un poş,pentru ornat,şi o dai la frigider 1 oră.
Pentru crema de vanilie,freci gălbenuşurile cu zahărul. Le amesteci cu făina până se omogenizează. Fierbi laptele cu păstaia de vanilie tăiată în două,pe lungime,până dă în clocot. Scoţi vanilia şi laşi să se răcească. Torni laptele treptat peste compoziţia de gălbenuşuri. Aşezi vasul pe baie de aburi şi fierbi până când crema se îngroaşă suficient. O laşi să se răcească.
La final,asamblezi prăjitura astfel:nivelezi crema de vanilie peste prima foaie,aşezi feliuţe de kiwi scurse,în prealabil,apoi nivelezi crema de frişcă peste fructe. Aşezi a doua foaie de prăjitură.
Cerni zahărul pudră şi îl freci într-un vas cu zeama de lămâie şi apa călduţă,până când obţii o glazură lucioasă. O întinzi peste prăjitură şi,la final,decorezi cu frişca din poş şi cu feliuţe de kiwi.