Tort suedez cu migdale, un desert căruia nu-i poţi rezista

1 shutterstock 1560242654 jpg jpeg

Dacă te-ai găndit vreodată să reproduci celebra prăjitură cu migdale de la Ikea, îţi venim în ajutor cu această reţetă asemenătoare. Textura crocantă şi crema fină de lapte, transformă acest dulce într-o experienţă culinară deosebită. Tortul suedez cu migdale face parte din categoria acelor dulciuri la care n-ai putea rezista, chiar dacă eşti la dietă.

1 tort

1 h 20'

dificultate medie

Ingrediente

Pentru blat:

200 g migdale crude

5 albuşuri

120 g zahăr

1 praf de sare

Pentru crema de vanilie:

5 gălbenuşuri

80 g zahăr

100 ml smântână pentru frişcă 35% grăsime

225 g unt moale

1 linguriţă esenţă de vanilie

Pentru bezea:

3 albuşuri

6 linguri zahăr

zeama de la o jumătate de lămâie

1 praf de sare

În completare:

100 g boabe orez expandat

200 g ciocolată de menaj cu lapte

Pentru blat, macină migdalele până ce se transformă în făină şi pune-o într-un vas adânc. Bate albuşurile spumă cu praful de sare. Adaugă zahărul treptat şi mixează în continuare până ce se topeşte. În spuma tare de albuşuri adaugă, puţin câte puţin, făina de migdale şi amestecă uşor cu un tel, de jos în sus, până ce o încorporezi pe toată.

Pe două bucăţi de hârtie de copt, desenează câte un cerc cu diametrul de 23 cm, folosind o farfurie. Pune cu o lingură, în mijlocul cercurilor, compoziţia pentru blat şi nivelează cu o spatulă. Pune blaturile într-o tavă de copt şi ţine-le la cuptor 20 de minute, la 170 °C.

Pentru crema de vanilie, toarnă frişca într-un vas şi pune-l pe foc mic. Las-o până aproape de punctul de fierbere, apoi dă-o deoparte. Bate gălbenuşurile cu zahărul. Toarnă peste compoziţia de gălbenuşuri frişca fierbinte, în fir subţire, amestecând energic. Pune amestecul într-o oală şi las-o la foc iute, amestecând cu un tel până când se îngroaşă, aproximativ 7-10 minute. Temperatura nu trebuie să se ridice mai mult de 85°C, pentru ca gălbenuşurile să nu se gătească. În compoziţia de gălbenuşuri caldă adaugă esenţa de vanilie şi, treptat, untul moale şi mixează până ce obţii o cremă pufoasă. După răcire, pune crema în frigider pentru 30 de minute.

Dezlipeşte blaturile de pe foaia de copt. Pune primul blat într-o farfurie plată, întinde o parte din cremă şi nivelează cu o spatulă. Aşază al doilea blat deasupra şi pune restul de cremă.

Dă tortul la rece, iar între timp pregăteşte compoziţia pentru stratul de bezea.

Mixează albuşurile cu praful de sare până când devin spumă. Adaugă zahărul treptat, toarnă zeama de lămâie şi mixează până ce obţii o spumă lucioasă şi tare. Toarnă bezeaua peste tort şi nivelează. Pune tortul în cuptor, la 190 °C, pentru 5-7 minute, ca bezeaua să se întărească. După ce s-a răcit, toarnă deasupra ciocolată topită, amestecată cu boabe de orez expandat.