Medicul de urgenţă Tudor Ciuhodaru: cum posteşti corect şi 5 lucruri esenţiale pentru a nu ajunge la spital

1 post jpg jpeg

Mai sunt câteva zile din Postul Paştelui şi mulţi creştini îşi doresc să urmeze cu stricteţe regulile acestei perioade de pregătire spirituală. Postul are multe avantaje, dar pot să apară şi riscuri, dacă nu este ţinut corect.

Oamenii au diferite motive pentru care aleg să posteasă. Fie că aleg să se pregătească riguros pentru Învierea Domnului sau doar îşi doresc să scape de câteva kilograme în plus, în momentul în care alegem să postim, trebuie să fim atenţi să ţinem acest regim cât mai corect. Medicul Tudor Ciuhodaru ne spune care sunt riscurile la care ne putem expune, dar şi care sunt recomandările unui post „ca la carte‟.

Riscuri pentru sănătate

Un post de câteva zile poate aduce beneficii, doar dacă este ţinut corect. Iată de ce trebuie să ţinem cont atunci când postim:

„1. Postul ţinut cu stricteţe, fără a ţine cont de condiţiile individuale, poate favoriza, declanşa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente;

2. Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice;

3. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă;

4. Costul crescut al unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme

, spune Dr. Tudor Ciuhodaru.

Cele 5 reguli esenţiale pentru un post corect

Dr. Tudor Ciuhodaru subliniază care sunt cele 5 reguli esenţiale pentru un regim alimentar echilibrat:

1. Să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete; 2. Să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină; 3. Să nu depăşească necesităţile individuale, prin exces alimentar sau  alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole); 4. Să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii); 5. Să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile.

În această perioadă, trebuie să ţinem cont să ne personalizăm regimul în funcţie de activitatea fizică, de vârstă şi de afecţiunile preexistente. Tototdată sfaturile specialiştilor sunt importante: „Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă, dar sunt mult mai scumpe. Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital

, spune Dr. Tudor Ciuhodaru.

2 tudor ciuhodaru jpg jpeg

Sursă foto: Shutterstock, facebook/Tudor Ciuhodaru