S-a întâmplat vinerea trecută, 27 martie, într-un spital din Lombardia, cea mai lovită zonă de noul coronavirus din Italia. Conform publicaţiei italiene în limba engleză The Local, bărbatul în vârstă de 101ani este din Rimini şi doreşte să-şi păstreze anonimatul. Vice primarul oraşului, Gloria Lisi, a declarat că el s-a vindecat după o săptămână de spitalizare.

„Un detaliu care face viaţa acestui om cu adevărat extraordinară este că s-a născut în 1919, în vârful unei alte pandemii tragice, cea a febrei spaniole”, a mai spus presei  vice primarul din Rimini.

Febra spaniolă, care a durat din 1918 până în 1920, a ucis zeci de milioane de oameni din toate colţurile lumii. Doar în Italia se estimează că pandemia a omorât atunci 600.000 de persoane.

Citeşte şi: Drama mamei românce care are bebeluşul bolnav de Covid-19

Îl facem bine cu orice preţ

Bătrânul centenar a trecut prin aproape toate evenimentele secolului XX şi are parte şi de „răsăritul” noului mileniu. A supravieţuit războaielor, foametei, dictaturii, dar s-a şi bucurat de progrese tehnologice, dezvoltări economice şi triumfuri umanitare.

De cum au aflat că bătrânul a fost diagnosticat cu COVID-19, medicii din Rimini şi-au dat toată silinţa pentru a-l ţine în viaţă. De altfel, pentru tot personalul spitalului, a fost mai mult ca oricând o luptă personală cu virusul de temut. Când ştirile arată zilnic că noul coronavirus face victime în special printre persoane vârstice, a-l salva pe unul dintre ei devine o flacără de speranţă. Iar medicii, în special cei din Lombardia, unde mor sute de oameni zilnic din cauza noului coronavirus, au o nevoie „disperată” de această speranţă, căci le dă forţa de a merge înainte. Iar străbunicul de 101 ani nu a fost singurul senior vindecat de COVID-19.

Speranţa creşte

Deşi rata mortalităţii creşte foarte mult pentru persoanele de peste 70 de ani infectate cu noul coronavirus, Italia a raportat numeroase cazuri cu final fericit, când bătrâni fără vreo speranţă de supravieţuire au plecat acasă vindecaţi. În Brescia, o regiune a Lombardiei, unde COVID-19 a făcut cele mai multe victime, un bărbat de 83 de ani o fost externat săptămâna trecută, complet vindecat de noul coronavirus.

Familia povestea, chiar, că bătrânul se simte „ca renăscut” după această experienţă. Fiul său, Federico, povestea ziarului local Brescia Today că tatăl său, fost asistent medical aflat la pensie, a început să aibă probleme respiratorii în data de 8 martie, când a şi fost internat în spital. Faptul că toată mviaţa a practicat sport, l-a ajutat, probabil, pe bătrân să câştige lupta cu virusul. De altfel, până să se îmbolnăvească, pensionarul mergea aproape zilnic patru kilometri cu bicicleta.

În Lodi, o altă zonă din Lombardia, o femeie în vârstă de 86 de ani s-a vindecat de COVID-19, după ce s-a luptat cu boala timp de şapte săptămâni în spital. Iar în Modena, primul pacient externat, vindecat de noul coronavirus, a fost o femeie în vârstă de 95 de ani!