Obiective din România incluse în patrimoniul UNESCO

1 shutterstock 63816262 jpg jpeg

Anumite obiective de patrimoniu cultural material imobil şi patrimoniu natural din ţara noastră sunt incluse în patrimoniul UNESCO - Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, ca recunoaştere a valorii lor.

Ţara noastră a intrat în UNESCO în 1956, însă înscrierile pe lista patrimoniului au început după 1989. Printre obiectivele incluse se numără satele cu biserici fortificate din Transilvania, cele din Moldova, Sighişoara şi Delta Dunării.

Satele cu biserici fortificate din Transilvania

Aceste sate includ gospodării din Evul Mediu cu numeroase biserici fortificate. Sunt icluse pe lista UNESCO şase biserici săseşti (Biertan şi Valea Viilor-judeţul Sibiu, Saschiz- judeţul Mureş, Câlnic – judeţul Alba, Prejmer şi Viscri-judeţul Braşov) şi una secuiască (cel de la Dârjiu - judeţul Hargita).

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

Ruine ale unor cetăţi din secolele II î.Hr şi I d.Hr., acestea se află în judeţul Hunedoara. Au fost construite pentru apărarea împotriva cuceririi romanilor. Aceste fortăreţe sunt: Sarmizegetusa Regia, Luncani - Piatra Roşie, Costeşti - Blidaru, Costeşti - Cetăţuie şi Căpâlnaşi Băniţa.

Bisericile pictate din nordul Moldovei

Din 1993, au fost înscrise pe lista UNESCO opt biserici din Moldova: Arbore, Humor, Moldoviţa, Pătrăuţi, Probota, Suceava, Voroneţ şi Suceviţa. Aceste biserici au fost ridicate în zona Sucevei, în apropierea capitalei Moldovei din acele timpuri.

Sighişoara

Aflat în judeţul Mureş, pe malul râului Târnava Mare, Sighişoara este un oraş medieval ridicat de comunitatea săsească în secolulele XIII-XIX. A fost înconjurat cu ziduri, care se mai pot vedea şi astăzi, o parte. Sighişoara şi-a păstrat farmecul medieval, iar majoritatea clădirilor datează din acele timpuri. Cel mai impunător dintre turnurile păstrate este Turnul cu Ceas.

Bisericile de lemn din Maramureş

Din 1999, opt monumente din cele 85 de biserici de lemn, din judeţul Maramureş se află pe lista UNESCO. Acestea se află în Budeşti, Deseşti, Bârsana, Poienile Izei, Ieud (în Maramureşul istoric), Şurdeşti, Plopiş (sunt în vecha Ţară a Chioarului) şi Rogoz (în Ţara Lăpuşului). Aceste biserici  reprezintă un ansamblu de diverse arhitecturi, din diferite perioade şi zone. Bisericile de lemn sunt înalte şi cu turle.

Delta Dunării

A doua ca mărime şi cea mai bine conservată dintre deltele europene, Delta Dunării este bogată în floră şi faună. Este clasificată de UNESCO rezervaţie a biosferei şi parc naţional. În Delta Dunării se află cea mai mare populaţie de pelicani comuni şi creţi din Europa şi mai mult de jumătate din populaţia mondială de cormoran mic şi gâscă cu gât roşu.

Pădurile seculare de fag din Carpaţi

Pădurea seculară este un ecosistem complex păstrat în forma originară, nederanjat de intervenţia omului. Aici se află arbori bătrâni de 150 şi până la 500 de ani. Pădurile seculare sunt importante pentru conservarea biodiversităţii şi lanţurilor trofice în starea lor pură. În aceste zone nu se exploatează lemnul, nici măcar cel mort.

Mănăstirea Horezu

Ctitorită de voievodul Constantin Brâncoveanu (1688-1714) şi familia lui, în judeţul Vâlcea, Mănăstirea Hurezi sau Horezu a fost construită între 1690 şi 1693. Este locul unde se păstrează o diversitate de clădiri brâncoveneşti.

Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului

În 2015, a fost adoptat Programul UNESCO pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri. În ţara noastră se află un singur astfel de geoparc internaţional: Geoparcul Dinaozaurilor din Ţara Haţegului din judeţul Hunedoara. Teritoriul geoparcului acoperă cele peste 80 de sate din Ţara Haţegului, cuprinde monumente geologice, paleontologice, botanice, arheologice, istorice şi culturale. Au fost construite Casa Dinozaurilor Pitici, Casa Vulcanilor, Casa Tradiţiilor, Casa Petrelor etc.



Recente

Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg