Un regat pentru o ojă!

1 77123 original jpg jpeg

Nelipsită din trusa de cosmetice a femeii moderne, e folosită de mii de ani. De-a lungul istoriei, a provocat numeroase controverse, şi continuă să provoace dispute şi astăzi – dar din cu totul alte motive.

Oja folosită China, cu 3000 de ani înainte de Hristos, era un amestec de albuş de ou, ceară de albine, gelatină, coloranţi naturali şi gumă arabică. În Egiptul Antic, culoarea unghiilor era un element distinctiv al clasei sociale. Cei săraci îşi vopseau unghiile în culori neutre, în timp ce persoanele care proveneau din familiile înstărite aveau unghii de culoare roşie.

În epoca victoriană, unghiile vopsite indicau o femeie de moravuri uşoare.  

În 1920, după apariţia vopselei pentru automobile, omul de afaceri american Charles Revson, împreună cu fratele său Martin Revson şi cu chimistul Charles Lachman s-au gândit să aplice aceelaţi procedeu de fabricaţie şi pentru ojă. Astfel, ei au angajat-o pe machieuza Michelle Renard, şi împreună au creat oja modernă.  

Ojele de azi au în compoziţie nu doar polimeri dizolvaţi într-un solvent volatil, ci şi substanţe cu rol pastifiant, pigmenţi şi vopsele, polimeri adezivi, agenţi de îngroşare, stabilizatori de ultraviolete şamd. Multe dintre acestea au acţiune iritantă, alergică şi perturbatoare endocrină.  

Unele oje conţin ingrediente organice în compoziţie. Printre acestea se numără varza furajeră, care are rolul de a conferi unghiilor catifelare şi strălucire. De asemenea, există formule cu ghimbir, cu rol întăritor, sau cu substanţe amare, pentru a împiedica roaderea unghiilor. 

Sunt tot mai apreciate lacurile de unghii bio, care nu au în compoziţie formaldehide, toluen sau alte substanţa potenţial periculoase pentru organism. Producătorii propun o diversitate de formule cât mai puţin toxice, unele chiar pe bază de apă! 

Cea mai scumpă ojă valorează 250.000 de dolari. Lacul se numeşte Black Diamond King şi a fost realizat, zice-se, din diamante negre. 



Recente

pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg