Părinţii lui Shakespeare şi copiii lui au fost analfabeţi. Ce blestem a trecut dramaturgul pe mormântul său
William Shakespeare a influenţat limba engleză mai mult decât orice alt scriitor din istorie, făcând populare cuvinte şi fraze care au devenit obişnuite în conversaţiile de zi cu zi. Considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză şi supranumit „Poetul din Avon” sau „Lebăda de pe Avon”, acesta s-a născut în Stratford-upon-Avon, pe 26 aprilie 1564.
Marea întrebare legată de Shakespeare este cum de a reuşit un om de rând ca el – provenit din provincie şi care n-a mers niciodată la studii, în oraş, şi nici măcar nu a ieşit vreodată din Stratford – să devină unul dintre cei mai prolifici şi mai elocvenţi scriitori din istorie? Încă de la începutul carierei sale, William a uimit cu toate cunoştinţele pe care le avea în domenii precum afacerile internaţionale şi istorie, dar şi cu familiaritatea pe care o afişa cu privire la înalta societate şi curtea regală britanică.
Acesta este şi motivul pentru care unii sunt de părere că faimosul dramaturg şi poet britanic a colaborat cu diverşi scriitori sau că nici măcar nu a fost el cel care a scris întreaga operă semnată de William Shakespeare, ci Edward De Vere, Francis Bacon, Christopher Marlowe sau Mary Sidney Herbert. Aceste ipoteze sunt bazate pe o întrebare cât se poate de îndreptăţită – cum e posibil ca William să fi avut un asemenea talent literar când părinţii lui şi copiii au rămas toată viaţa nişte analfabeţi?
William a fost fiul unui fermier, John Shakespeare, care, pe parcursul vieţii sale, a avut diverse servicii, precum vânzător de produse din piele, lână şi porumb sau degustător de pâine şi lichior. A urcat în societate în momentul în care s-a însurat cu Mary Arden, fiica unui fermier aristocrat. Drept urmare, a început să deţină diverse poziţii în municipalitate, ajungând chiar să fie primarul din Stratford.
Cu toate astea, John a rămas întreaga lui viaţă un analfabet. Şi atunci cum s-a descurcat în funcţiile cele mai înalte pe care le-a ocupat? Analfabetismul era destul de răspândit în perioada Elizabethană, iar primarul din Stratford se semna pe hârtiile oficiale făcând un simplu semn.
În 1582, fiul său de 18 ani, William, s-a însurat cu Anne Hathaway, o femeie mai în vârstă decât el cu 8 ani şi deja gravidă. La numai şase luni după nuntă, Anne a născut o fetiţă, pe Susanna, iar gemenii Hamnet şi Judith au venit pe lume în 1585. Prea puţine lucruri sunt cunoscute despre mariajul celor doi, dar un lucru e cert – cei doi soţi locuiau adesea separat şi aveau preocupări cât se putea de diferite.
William urmase şcoala de gramatică locală, unde a învâţat de scrie, să citească şi limba latină. Soţia lui, în schimb şi cei doi copii care au reuşit să trăiască până la maturitate, Susanna şi Judith, au rămas toată viaţa lor nişte analfabeţi. Singura care putea mâzgăli o semnătură era Susanna.
William Shakespeare a murit pe 23 aprilie 1616, la 52 de ani, ceea ce era o performaţă remarcabilă pentru acele vremuri, când media de vârstă la care se murea era 30-40 de ani. Nu se ştie cauza morţii dramaturgului, ci doar faptul că Shakespeare s-a îmbolnăvit după o noapte de beţie cruntă, petrecută în compania dramaturgului Ben Jonson. În ciuda dispariţiei lui destul de rapide, William a reuşit să-şi scrie epitaful de pe piatra sa funerară, care este localizată în incinta unei biserici din Stratford.
Blestemul l-a scris cu intenţia de a goni eventualii hoţi de cimitire şi suna în acest fel: „Prietene bun, pentru numele lui Iisus fereşte-te/ Să sapi pământul închis aici. Binecuvântat fie cel care cruţă aceste pietre / Şi blestemat fie cel care îmi mută oasele.” Şi se pare că blestemul lui Shakespeare a funcţionat, pentru că mormântul lui nu a fost vandalizat niciodată.