Povestea ouălor umplute: de ce se numesc şi ouă diavoleşti. Plus 3 reţete fabuloase

4 shutterstock 1321546637 jpg jpeg

Nu există sărbătoare la care să lipsească de pe mesele românilor ouăle umplute. Cu maioneză, pate de ficat sau cu diverse alte umpluturi neaoşe sau exotice. Acest preparat este popular în Europa şi în America de Nord, unde ouăle sunt numite ouă diavoleşti.

Ouăle fierte tari, servite cu diverse condimente, sunt consumate încă din vremea romanilor, dar ouăle umplute (ouă diavoleşti/devilled eggs în engleză) au apărut abia în secolul 18. Gălbenuşul făcut pastă era îmbogăţit cu diverse condimente, atfel că preparatul devenea destul de picant, de unde şi denumirea de ouă diavoleşti. 

Reţetele s-au diversificat de-a lungul timpului, dar câteva ingrediente au rămas constante: maioneza, muştarul, piperul. Iar azi, doar imaginaţia poate pune limite. Poţi adăuga în pasta de gălbenuş smântână, ketchup, sos iute Tabasco, smântână, capere, ceapă verde, diverse ierburi aromatice (mărar, pătrunjel, tarhon, coriandru), somon afumat, şuncă, măsline, castraveciori muraţi, avocado şi câte şi mai câte ingrediente.

Noi avem 3 reţete absolul fabuloase pe care ţi le împărtăşim.

Ouă pane umplute cu pastă de ton

2 shutterstock 1303551664 jpg jpeg

Ingrediente

8 ouă fierte, tari

2 linguriţe muştar

1/2 conservă ton în suc propriu

30 g unt 

sare, piper

2 ouă crude

100 g făină

100 g pesmet

Descojeşti ouăle şi le tai jumătăţi, pe lung. Scoţi gălbenuşurile, le pui într-un blender. Adaugi tonul bine scurs, muştarul şi untul. Condimentezi cu sare şi piper, după gust. Mixezi până obţii o pastă fină.

Albuşurile fierte le dai prin ou făină, ou bătut şi pesmet. Repeţi de două ori. Le prăjeşti în baie de ulei şi le scoţi pe şervete de hârtie. Le laşi la răcit, apoi le umpli cu pasta de ton şi gălbenuşuri.

Ornezi cu pătrunjel proaspăt. 

Oua umpute cu cremă de brânză şi brânză cheddar

3 shutterstock 1396131215 jpg jpeg

12 ouă fierte tari

2 linguri maioneză

100 g cremă de brânză

50 g brânză cheddar

sare, piper

1 liguriţă paprica dulce

1 linguriţă muştar Dijon

1 linguriţă pătrunjel tocat

Tai ouăle în jumătăţi. Scoţi gălbenuşurile şi le pui într-un bol. Le mixezi cu maioneza, crema de brânză, paprica dulce, muştarul Dijon, sare şi piper, după gust. 

Împarţi umplutura în mod egal pentru fiecare albuş şi le umpli cu grijă. presari brânză cheddar dată prin răzătoarea mică, apoi decorezi cu paprica şi pătrunjel tocat.

Ouă cu avocado şi verdeţuri

1 shutterstock 640896856 jpg jpeg

Ingrediente

10 ouă fierte tari

1 avocado bine copt

3 linguri smântână fermentată, grasă

2 fire ceapă verde

1 linguriţă coriandru tocat

zeama de la 1/2 lime

sare

piper alb măcinat

Tai ouăle în jumătăţi. Scoţi gălbenuşurile şi le pasezi. Descojeşti avocado, îl pasezi cu o furculiţă şi îl adaugi peste gălbenuşuri. Torni imediat zeama de lime, ca să nu se oxideze avocado. Adaugi smântâna, ceapa verde tocată mărunt, coriandru şi condimentezi cu sare şi piper alb. Omogenizezi compoziţia şi umpli ouăle. Decorezi cu codiţe de ceapă verde tocate.

FOTO Shutterstock