Cearta, benefică sau nu în cuplu?

1 60864 original jpg jpeg

Vă cunoaşteţi de mult timp, împărţiţi şi bune şi rele, dar ţi se întâmplă destul de des să ai discuţii în contradictoriu cu partenerul. Deşi cearta este privită ca un lucru negativ într-o relaţie, ea poate fi benefică, dacă ţii cont de următoarele lucruri.

Încă de când l-ai văzut întâia oară ai simţit că el este jumătatea ta,sufletul tău pereche care poate să te înţeleagă şi să te susţină necondiţionat. Însă când ajungeţi să vă certaţi,îţi pui câteva semne de întrebare cu privire la relaţia voastră. Cearta nu e neapărat un aspect rău,dacă ştii cum să o transformi într-un lucru pozitiv care să contribuie la consolidarea relaţiei.

   E sarea şi piperul unei relaţii   

O relaţie în care totul merge strună se poate termina brusc,fără să-ţi dai seama ce s-a întâmplat. Monotonia poate fi cea care să vă facă să vă plictisiţi unul de celălalt şi,ulterior,să vă îndepărtaţi reciproc. De aceea,din când în când,certurile pot fi sarea şi piperul unei relaţii,care să te facă să conştientizezi cât de importante sunt momentele frumoase petrecute alături de partener. Discuţiile în contradictoriu te pot ajuta să vezi cu alţi ochi persoana iubită şi să-ţi influnţeze în mod pozitiv comportamentul faţă de cel de lângă tine.

Cu toate acestea,este necesar să existe un echilibru pentru păstrarea armoniei în cuplu. Evită să vă certaţi frecvent din motive banale sau să implicaţi alţi membri ai familiei. Altfel,vă veţi lovi şi de alte probleme,fără ca măcar să găsiţi rezolvarea pentru cele anterioare. Dacă se întâmplă în mod repetat,toate acestea pot duce la neînţelegeri „cronice“.

Descarcă-te emoţional,ori de câte ori e nevoie

Atunci când ai ceva pe suflet,cel mai bine este să discuţii cu partenerul tău pentru a scăpa de toate sentimentele şi energiile negative. Astfel,eviţi acumularea de resentimente care poate fi mult mai dăunătoare decât o ceartă. Acest lucru a fost descoperit de cercetătorii de la Universitatea Tennessee din SUA.

Ei susţin că disconfortul pe termen scurt al unei discuţii la nervi,dar sinceră,poate fi benefic pentru sănătatea relaţiei pe termen lung. În plus,psihologul Elvira Alexandrescu este de părere că uneori este indicat ca cearta să fie programată. „Decât să lase cearta să-i găsească pe unde apucă,mai bine se pun de acord asupra unei zile în care să se descarce emoţional. Cuplul poate preveni prin discuţii programate să nu flămânzească niciodată după înţelegerea,iubirea şi implicarea celuilalt.“

Important e să ajungeţi la un punct comun

Discuţiile aprinse pot fi benefice doar atunci când ajungeţi la un punct comun. Dacă vă certaţi şi,în final,vă daţi seama că n-aţi rezolvat problema,relaţia de cuplu poate avea de suferit. De aceea,încercaţi ca,după ce v-aţi spus ce vă deranjează,să stabiliţi ce aţi putea face ca pe viitor să fie mai bine. De asemenea,indiferent de motivul care a declanşat cearta,evită să cazi în capcana sexului de împăcare.Dragostea după ceartă rezolvă doar pe moment disputa de la care a plecat totul.

f1321c61336e1d0b5892254c55b0f4f7 jpg jpeg

Sfatul specialistului:Elvira Alexandrescu,psiholog Clinica Medicover

De ce apar certurile în cuplu? La primul nivel – cel al rutinei zilnice – oamenii se ceartă fiindcă el este dezordonat,ea vorbeşte mult la telefon,el nu stă cu copiii şi aşa mai departe. La al doilea nivel – al emoţiilor şi al sentimentelor – unul dintre ei vrea să domine,din cauza geloziei sau a neîncrederii. La ultimul nivel – cel al rănilor nevindecate-  sunt conflictele pe care fiecare partener le are,de fapt,cu sine;poate nu se iubeşte sau nu crede că merită să fie iubit şi atunci simte nevoia să controleze şi să impună anumite lucruri. Indiferent de motivul care declanşează cearta,partenerii de viaţă trebuie să discute deschis şi să încerce să-şi rezolve problemele,fără să recurgă la şantaj emoţional sau la vorbe dure.



Recente

discuții în cuplu  foto   Shutterstock jpg
cuplu fericit jpg
Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg