Găluşte cu caise

1 54395 original jpg jpeg

Ce ai nevoie:› 12 caise mici› 6 linguri zahăr brun› 1 lingură scorţişoară măcinată

Pentru aluat:

› 250 g brânză de vaci bine scursă› 50 g unt › 2 linguri zahăr› 50 g griş › 100 g făină› 1 gălbenuş › 1 esenţă de vanilie

Pentru asezonare

› miere

Cum se prepară:

Se freacă spumă untul cu zahărul. Se adaugă treptat grişul,brânza sfărâmată cu furculiţa (sau trecută prin sită),apoi esenţa de vanilie şi gălbenuşul. Se frământă cu mâna,adăugând treptat făina,până se obţine un aluat omogen şi elastic,care se lasă la frigider circa 20 de minute.

Se despică caisele în două,fără a se desface de tot,se scot sâmburii şi în locul lor se pune puţin zahăr brun şi scorţişoară măcinată. Se lasă să stea câteva minute astfel,pentru a se îndulci şi aromatiza.

Se întinde aluatul în foaie pe planşetă şi se împarte în 12 pătrate. În fiecare pătrat se pune câte o caisă,se înfăşoară bine în aluat şi se modelează între palme sub formă rotundă.

Separat,se pune apă la fiert într-o oală mare. Când apa începe să clocotească,se adaugă,una câte una,caisele îmbrăcate în aluat şi se lasă să fiarbă,la foc mic,până se ridică la suprafaţă. Se scot cu spumiera într-un castron,se adaugă miere peste ele şi se servesc după răcire.