În condiţiile în care majoritatea donaţiilor din această perioadă de pandemie de coronavirus merg către spitale, personalul de pe ambulanţe a rămas cu cota normală de echipament de protecţie, acum depăşită cu mult de excedentul de consum de echipament, declanşat de creşterea apelurilor la 112.

Ce s-a achiziţionat până acum

În ultima perioadă, cazurile care reclamă afecţiuni ale căilor respiratorii, fără ca acestea să fie asociate neapărat cu virusul SARS-CoV-2, au crescut cu peste 175%. Ambulanţa rezolvă 80% din cazurile de COVID-19 din regiunea Bucureşti şi Ilfov, iar consumul de echipamente de protecţie, adică măşti şi combinezoane, este de peste 100 de bucăţi pe zi.

Fondurile strânse de proiectul Ajutaţi Salvarea, venite în special din donaţii individuale de la persoane fizice, dar şi de la un sponsor corporate, au acoperit până în acest moment achiziţionarea a 1200 de măşti FFP2 şi N95, 200 de combinezoane, 200 l dezinfectant de suprafeţe, 80 l dezinfectant de mâini, 40 l soluţie de nebulizare, 200 de viziere, precum şi alimente. În plus, membrii Clubului Off-Road Adventure Romania au donat proiectului 149 de echipamente complete de protecţie, adică 149 de combinezoane şi 149 de perechi de ochelari de protecţie şi mănuşi.

Toate echipamentele de protecţie, achiziţionate la preţurile normale, dinainte de declanşarea pandemiei de la un furnizor care a ales să rămână anonim, au fost deja livrate şi sunt în utilizare. Până acum, proiectul a strâns peste 36.000 de lei, de la 163 de donatori individuali şi de la o companie, suma medie donată de persoanele fizice fiind de 230 de lei.

Ambulanţa are primul contact

Ajutaţi Salvarea este un proiect înfiinţat de Cristina Munteanu, asistent la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, şi Ştefan Mureşeanu, producător video, publicitar şi voluntar la acelaşi serviciu de ambulanţă.

„În această perioadă, se anunţă foarte multe donaţii în fiecare zi, de la câţiva lei de la persoane fizice, până la milioane de euro venite de la corporaţii. Însă, toate donaţiile din această perioadă de criză merg exclusiv către spitale. Ceea ce ne bucură, căci este nevoie de echipament şi acolo, în mod evident. Însă echipajele din ambulanţă sunt cele care merg pe teren, care iau, de multe ori, primul contact cu bolnavul – şi care au, bineînţeles, nevoie de aceeaşi protecţie ca şi medicii din spitale”, spune Ştefan Mureşeanu.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov are în jur de 1500-1800 de solicitări într-o zi, rezolvate cu aproximativ 60 de echipaje, pentru care lucrează 800 de oameni în patru ture.

La acest serviciu sunt înscrişi în jur de 300 de voluntari, care fac gărzi de câte 12 ore, împreună cu echipajele. Voluntarii nu sunt în serviciu în această perioadă, pentru a fi protejaţi.

Cum poţi dona

Toate persoanele care pot ajuta, sunt rugate să doneze orice sumă în conturile de mai jos:

Cristina Munteanu

IBAN: RO77RZBR0000060018290782

Moneda: RON

Nume bancă: Raiffeisen Bank

Cod Swift: RZBRROBU

Detalii tranzacţie: DONAŢIE AMBULANŢĂ

REVOLUT: Victor Lupescu 0727276378

Persoanele juridice care vor să se alăture iniţiativei sunt rugate să acceseze pagina de Facebook a proiectului (www.facebook.com/ajutatisalvarea/).