Alimente recomandate dacă suferi de osteoartrită

1 74982 original jpg jpeg

Osteoartrita este boala cauzată de distrugerea cartilajului articular şi, uneori, este asociată cu deteriorarea biologică care vine odată cu vârsta. Deşi alimentaţia nu te vindecă, sunt câteva alimente care ajută la ameliorarea inflamaţiei şi la reducerea simptomelor.

Osteoartrita se caracterizează prin inflamaţie şi durere la nivelul articulaţiilor,aproape întotdeauna la baza gâtului şi coloanei vertebrale,dar şi mâinile şi genunchii sunt afectaţi. Poate fi însoţită de rigiditate şi sentimentul de furnicături.

Simptomele pot fi ţinute sub control cu tratament medical,în general completat de o alimentaţie specială. Mai exact,6 alimente sunt excelente pentru oricine se confruntă cu această afecţiune.

Peştele

Conţine un număr moderat de calorii şi,spre deosebire de alte tipuri de carne,peştele are proprietăţi antiinflamatoare,care sunt ideale pentru persoanele care suferă de osteoartrită. În plus,este o sursă importantă de proteine de înaltă calitate care,odată absorbite,protejează cartilajul astfel încât să nu se descompună. De asemenea,creează în organism o barieră de protecţie împotriva radicalilor liberi care pot afecta celulele corpului. Unele dintre cele mai recomandate soiuri sunt:somon,hering,păstrăv,macrou,ton şi sardine.

Fructele citrice

Sunt unele dintre cele mai bogate surse de vitamina C. În plus,antioxidanţii pe care-i conţin fructele sunt de mare ajutor în osteoartrită. Aceşti nutrimenţi sunt necesari pentru stimularea producţiei de colagen,fiind unul dintre principalele componente ale cartilajelor. În plus,antioxidanţii şi substanţele antiinflamatoare din fructele citrice scad activitatea radicalilor liberi,care sunt responsabilide îmbătrânirea precoce a ţesuturilor. Recomandate sunt:lămâia,portocala,grepfrutul,mandarina şi guava.

Morcovul

Carotenii din morcovi protejează cartilajul articular,reducând riscul prematur de apariţie a leziunilor. Acest nutriment,împreună cu mineralele esenţiale care sunt prezente în legumă,contribuie la regenerarea ţesutului osos deteriorat şi reduce inflamaţia şi durerea.

Citeşte şi:Dacă vrei să protejezi sănătatea rinichilor tăi,ţine cont de aceste sfaturi

Seminţele de in

Conţin acizi graşi Omega-3,care ameliorează inflamaţia şi întăreşte cartilajul,stopând deteriorarea acestuia. În plus,seminţele de in sunt sursă importantă de vitamina E,care,datorită proprietăţilor antioxidante,luptăîmpotriva radicalilor liberi.

Tofu

Acest produs alimentar,cu puţine calorii şi bogat în antioxidanţi,este o alegere sănătoasă în ameliorarea simptomelor osteoartritei. În plus,cantitatea mare de calciu din tofu protejază oasele şi articulaţiile.

Citeşte şi:Cum îţi dai seama dacă ai intoleranţă la gluten

Spanacul

Antioxidanţii din spanac neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi pe care le au aceştia asupra articulaţiilor şi ameliorează inflamaţia. Leguma mai conţine acid folic şi calciu,ambele fiind necesare în menţinerea oaselor şi cartilajelor puternice.

Credit foto:www.steptohealth.com



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg