În ultimele decenii, simbolul @ a fost inclus pe toate tastaturile computerelor şi este omniprezent pe internet, fiind folosit în adresele de e-mail, în reţelele sociale şi în limbajele de programare.

A fost folosit în contabilitate şi facturare comercială încă de cum mai bine de un secol, dar aceasta nu este originea sa. Simbolul @ datează încă din Evul Mediu şi avea cu totul alte întrebuinţări decât are în lumea modernă.

Citeşte şi

Istoria mouse-ului. Cum arăta primul dispozitiv: era făcut din lemn şi avea roţi

Giorgio Stabile, profesor de istorie la Universitatea La Sapienza din Roma, spune că prima menţionare a simbolului este într-o scrisoare scrisă de un negustor din Florenţa.

Cei care au contribuit la răspândirea simbolului au fost negustorii italieni, astfel că @ prezent în facturile şi chitanţele care circulau în Europa. Într-o scrisoare a negustorului florentin Francesco Lapi, scrisă la 4 mai 1536, semnul @ apare identic cu varianta de astăzi, şi era folosit pentru a desemna o măsură comercială, amfora. Amfora cântărea a 13-a parte din butoaiele în care erau transportate diverse lichide, pe cale maritimă sau terestră.

Semnul apare şi în unele documente comerciale medievale spaniole, ca o prescurtare pentru „arroba“, echivalentul a 11,3 kg. Termenul este considerat de provenienţă arabă (ar-rub) şi însemna „un sfert”. Ulterior, simbolul a devenit prescurtarea comercială pentru expresia „la preţul de”.

După Evul Mediu, timp de câteva secole, simbolul a fost folosit exclusiv în scop comercial. În timpurile moderne, semnul @ a fost inclus pe tastaturile maşinilor de scris şi mai apoi pe cele ale computerelor.

FOTO Shutterstock