Ne-am obişnuit să spunem că româncele sunt cele mai frumoase femei din lume. Slavii vor spune la fel despre rusoaice, ucrainence, croate. Italienii se vor mândri că au dat lumii adevărate dive, iar francezii îşi vor ridica în slăvi muzele lor eterne. Să nu-i mâniem nici pe greci, care ne vor aminti că pentru Elena a fost pornit războiul troian, iar America de Sud pare o fabrică de top-modele.

Clişeele despre frumuseţea femeii pot continua la nesfârşit, şi asta pentru că tiparele sunt diferite şi variază de la un spaţiu geografic la altul. Şi, în ciuda megaconcursurilor de frumuseţe precum Miss World şi Miss Universe, ne e tot mai greu să identificăm o frumuseţe universală, care să satisfacă gusturile de pe întreg pământul.

Mai mult, graţie globalizării şi amestecului dintre rase, variaţia tipologiilor a crescut, iar ochiul este supus unui test şi mai acerb. Să nu mai vorbim despre modificările pe care le aduce chirurgia estetică – pe care, din fericire, concursurile de Miss nu o admit. Ne rămâne, aşadar, să recurgem la statisticile oferite de competiţiile de frumuseţe, pentru a crea o hartă a esteticii feminine. Şi, din calculele noastre, reiese următorul clasament.