Simţim, de multe ori, că relaţiile noastre de cuplu suferă, însă nu ne dăm seama cu exactitate ce nu merge bine. În plus, nici unul dintre parteneri nu este vinovat de asta, ci între ei au apărut câteva obiceiuri nesănătoase.

Nu toate obiceiurile din relaţiile de cuplu sunt nocive. Există, astfel, şi obiceiuri bune, care îi fac pe parteneri să funcţioneze mult mai bine împreună în anumite situaţii decât ar funcţiona separat. Însă obiceiurile nefaste lucrează împotriva bunului mers al relaţiei, iar dacă sunt prea multe sau persistă mult prea mult timp, acestea pot distruge relaţia cu partenerul de cuplu.

Iată care sunt cele mai nocive obiceiuri care pot distruge o relaţie de cuplu:

1. Te opui schimbării de orice fel

Multe persoane se opun schimbărilor de orice fel, deoarece au o capacitate redusă de adaptare la situaţii  noi. În timp ce unii oameni refuză să-şi schimbe locul de muncă, deşi satisfacţiile profesionale sunt minime, altele refuză să redecoreze casa sau să schimbe, din când în când, amplasarea obiectelor de mobilier din living sau din dormitor. Cu toate acestea, micile schimbări pe care le facem în propriile noastre locuinţe ne pot scoate din rutina zilnică, ne pot revigora starea de spirit şi ne pot învăţa că schimbarea este necesară inclusiv într-o relaţie de cuplu.

Nu trebuie să-ţi cumperi o casă nouă sau să schimbi întregul mobilier. Poţi apela, însă, la cel mai simplu truc de cosmetizare a unei locuinţe: schimbă perdelele şi draperiile! În magazinele online găseşti modele fascinante, în culori care vor oferi locuinţei tale un aer fermecător. O persoană care învaţă să nu se mai opună schimbărilor este o persoană capabilă să renunţe la obiceiurile nocive pentru relaţia de cuplu.

2. Aştepţi ca partenerul tău să-ţi ofere primul dovezi de afecţiune

Un studiu a demonstrat faptul că femeile sunt mai predispuse să aştepte dovezi de afecţiune din partea bărbaţilor decât partenerii lor, conform psychologytoday.com. Acest lucru poate fi, însă, nociv pentru relaţia de cuplu şi pentru tine însăţi, deoarece te „obligă” sa aştepţi mereu ca celălalt să facă primul pas, fără a-ţi oferi şansa de a obţine ceea ce-ţi doreşti prin propriile tale acţiuni.

Cum să ai o relaţie fericită? Sfaturi de la cupluri căsătorite

3. Te cerţi cu partenerul tău din aceleaşi motive

În multe cupluri intervin o serie de certuri care par să aibă aceleaşi motive şi se repetă într-un mod obositor şi foarte frustrant. În astfel de situaţii este bine să vă faceţi timp să discutaţi problemele care vă apasă, mai ales atunci când sunteţi amândoi calmi şi raţionali. Vorbiţi deschis, aflaţi ce vă deranjează de fapt în situaţiile respective, cum vă simţiţi în acele clipe şi cum puteţi să rezolvaţi efectiv problemele. Nu evitaţi astfel de discuţii, doarece v-ar putea salva relaţia de cuplu.

4. Crezi că partenerul tău va fi mereu lângă tine, indiferent de modul în care te porţi cu el

Nimic mai fals! Iubirea necondiţionată nu există decât între părinţi şi copii. În orice relaţie de cuplu, iubirea este condiţionată de modul în care partenerul de cuplu vine în întâmpinarea nevoilor persoanei iubite. Este bine să ştii că partenerul tău îţi poate tolera ieşirile nervoase ocazionale şi accesele rare de furie. Însă, dacă nu reuşeşti să te stăpâneşti şi consideri că el va fi alături de tine indiferent de modul în care alegi să te porţi cu el, ai putea avea o surpriză, iar acea surpriză se numeste „singurătate”.

5. Eşti prea serioasă

Dacă analizezi situaţia cu sinceritate, ai putea constata că eşti mult mai veselă în preajma prietenilor tăi decât acasă, alături de iubitul sau de soţul tău. Cu toate acestea, cercetătorii au demonstrat că o „partidă” ocazională de râs alături de partenerul de cuplu poate fi impulsul de care relaţia voastră avea nevoie pentru a se revigora.

Lucrurile pe care şi le doreşte orice bărbat într-o relaţie! Cum să-l faci să te iubească la nebunie

6. Nu mâncaţi împreună

Ritmul de viaţă alert şi munca ce pare să nu se încheie niciodată vă pot da relaţia peste cap, mai ales dacă ajungeţi acasă târziu şi foarte obosiţi. Cu toate acestea, daca mâncaţi împreună măcar de două ori pe săptămână veţi deveni conştienţi de importanţa unui astfel de obicei. Închideţi telefoanele mobile, ascultaţi câteva melodii relaxante şi bucuraţi-vă unul de compania celuilalt.

7. Nu te desparţi niciodată de telefonul mobil

Oamenii pierd constant capacitatea de a relaţiona în mod natural şi sănătos cu partenerii de cuplu, fiind mult prea preocupaţi de statusurile de pe Facebook sau de căsuţele de chat. Dacă nu poţi să mănânci alături de iubitul tău fără să ai alături de tine telefonul mobil, atunci este timpul să faci o mare schimbare: învaţă, din nou, să vorbeşti cu persoana de lângă tine şi să-i oferi sentimentul că eşti alături de partenerul tău atunci când petreceţi timp împreună.