Vechi obicei din Orientul Mijlociu,ghicitul în cafea se practică şi în prezent pe întreg mapamondul. Scrierile arată că tehnica de prezicere a viitorului a apărut ca urmare a ritualului servirii cafelei,comparat de multe ori cu cel al ceaiului din Japonia. Bătrânii credeau că în spatele acestui obicei stă de fapt felul unic prin care o persoană îşi lasă „amprenta“ în ceaşca de cafea după ce a savurat băutura. În funcţie de simbolurile care apar în zaţ,de culoarea şi de forma lor,poate fi cunoscut destinul unui om.

Cum se prepară cafeaua

Ca în cazul oricărei alte tehnici de divinaţie,ghicitul în cafea presupune respectarea unor reguli simple,astfel încât aşezarea zaţului şi poziţia simbolurilor care apar să permită o interpretare cât mai corectă. Cafeaua trebuie să fie pregătită la ibric şi savurată în momente de linişte,cu înghiţituri mici (dintr-o singură parte a ceştii). E bine ca persoana în cauză să mai păstreze puţină cafea,apoi să ridice de toartă ceaşca şi să o învârtă (în sensul acelor de ceasornic) de trei ori astfel încât zaţul să se depună uniform. Următorul pas presupune aşezarea ceşcuţei pe farfurioară,cu susul în jos şi cu toarta îndreptată către persoana căreia i se ghiceşte. Unele superstiţii legate de ghicitul în cafea spun că cel care vrea să-şi cunoască viitorul trebuie să-şi pună şi o dorinţă în gând înainte de a pune ceaşca pe farfuriuţă.

Culoarea şi forma simbolului sunt importante

Există numeroase semne ce pot fi interpretate când vine vorba de ghicitul în cafea. De cele mai multe ori,persoanele care „citesc“ toate aceste forme consideră că partea de jos a ceştii reprezintă trecutul,cea din mijloc prezentul,iar cea de sus este asociată cu viitorul. Nu doar simbolul în sine poate indica anumite lucruri sau situaţii,ci şi culoarea lui. Mai exact,semnele albe sunt considerate ca având conotaţii pozitive,iar cele închise la culoare pot prezice întâmplări nefericite. De asemenea,atunci când se ghiceşte în zaţul de cafea se ţine cont şi de mărimea simbolurile care apar. Cu cât acestea sunt mai mari,cu atât ele sunt mai importante pentru persoana care a băut cafeaua. În cele mai multe din cazuri,cel care ghiceşte le va grupa (să fie cât mai apropiate),astfel încât predicţia să fie cât mai exactă.  

Ce semnifică semnele

Simbolul din zaţul de cafea,forma lui,dimensiunea,locul în care apare – fiecare aspect are o semnificaţie ce poate fi interpretată. Cele mai întâlnite forme sunt animalele,formele de relief,cifrele,semnele de punctuaţie,alimentele,florile,plantele,semnele religioase şi literele. Îţi spunem care sunt semnificaţiile celor mai comune dintre ele:

Linie – dacă este dreaptă,continuă – arată o călătorie pe care urmează să o faci;

Păsări – stare de bine,bucurii sau veşti bune;

Pisică – persoane linguşitoare în cercul de prieteni,discuţii pe care le ai cu apropiaţii;

Pomi – legătura familială,eventualele probleme care apar în familie;

Inimă – bucurii,starea de fericire,cadouri,dragostea celor din jur;

Stele – faptul că eşti apreciată,că o să ai succes;

Pod – urmează să iei o decizie importantă;

Fluture – începutul unei relaţii,sentimente de apropiere faţă de o persoană;

Cercul  -dacă este gol în interior semnifică asociere,uniune;cu punct în interior – apariţia unei sarcini sau naştere;

Pătratul – mutarea,cumpărarea unei locuinţe;

Crucea – reuşită în urma unei încercări;

Florile – starea de bine,de armonie;

Peşte – veşti bune de la persoane care locuiesc departe;

Steag – pericol în viitorul apropiat;

Nori – probleme la locul de muncă,incertitudine,supărări.