Covid-19 este extrem de rară la copii. De fapt, cei sub 18 ani sunt grupul de vârstă cel mai puţin afectat de noul coronavirus. Iar majoritatea cazurilor sunt uşoare, de multe ori asimptomatice. În Marea Britanie, din cele aproximativ 160.000 de cazuri de Covid-19, sistemul de sănătate a înregistrat mai puţin de 1% de infecţii severe la copii. În ultimele zile, însă, aproape 20 de copii de vârste diferite au ajuns la terapie intensivă din cauza noilor simptome. Au fost şi câteva cazuri în care copiii au testat negativ la noul coronavirus, dar medicii spun că este posibil ca testul să nu fi detectat virusul. Spitalele unde au fost internaţi nu au informat care este starea actuală a micilor pacienţi.

Citeşte şi: De ce COVID-19 ucide şi persoane tinere

Ce se întâmplă cu cei mici

În general, este vorba de inflamaţii multiple în organism, care crează reacţii asemănătoare gripei. Micii pacienţi par să sufere de sindromul şocului toxic, care include febră, tensiune arterială scăzută, erupţii cutanate şi dificultăţi de respiraţie. Pe lângă acestea sunt şi simptome gastrointestinale: dureri abdominale, vomă şi diaree. Iar la toate s-au adăugat inflamaţii ale inimii.

De asemenea, în aceste cazuri, medicii au raportat şi simptome similare bolii Kawasaki. Foarte rară şi posibil letală, afecţiunea este o vasculită (leziune vasculară inflamatorie) multisistemică acută febrilă, întâlnită în 80% din cazuri la copiii sub 5 ani. În lipsa tratamentului, la 25% dintre pacienţi pot apărea complicaţii cardiace.

Doctorii spun că toate acestea sunt semnele ce pot fi observate atunci când organismul devine copleşit în timp ce încearcă să combată o infecţie. În alerta trimisă medicilor de familie se menţionează faptul că există „o îngrijorare din ce în ce mai mare” că apare un sindrom inflamator legat de noul coronavirus la copii sau că poate exista o altă infecţie, încă neidentificată, legată de aceste cazuri. Simptome similare la copii de diferite vârste infectaţi cu Sars-Cov-2 au fost raportate şi în Italia şi în Spania.

Medicii pediatri spun, însă, că nu este cazul, deocamdată, ca părinţii să-şi facă griji pentru sănătatea celor mici. Dar, dacă aceştia par letargici, obosiţi, au probleme de respiraţie cât de mici, li se învineţesc buzele, vomită sau dau orice semn de boală, trebuie să meargă cât mai repede la doctor şi să insiste pentru un set complet de analize.