Bugetul personal la control: idei pentru a-ți ține sub control finanțele

28 februarie 2023   Carieră

Noțiunea de buget personal este din ce în ce mai folosită, mai ales că în prezent, în fiecare familie cheltuielile au crescut, iar cele esențiale solicită cel mai mult portofelul.

Iată 5 soluții care să te ajute să cheltuiești inteligent și să prioritizezi exact ce este necesar.

Rate inteligente

În prezent, majoritatea românilor au credite, fie ele personale sau ipotecare. Acestea s-au modificat recent din cauza creșterii unor indici bancari, astfel că toți clienții băncilor au sume mult mai mari de achitat decât era prevăzut inițial.

Într-o astfel de situație și în condițiile în care nu îți permiți să achiți noile sume, cea mai bună soluție este o refinantare credit. Este de dorit o astfel de abordare, tocmai pentru a nu intra în vizorul biroului de credite pentru că ai întârziat sau nu ai efectuat deloc plata ratelor. De aceea, o refinanțare îți oferă suma necesară pentru a achita creditul, dar și condiții și sume noi, care s-ar putea să ți se potrivească mult mai bine.

Eliminarea cheltuielilor neesențiale

Bineînțeles că stilul de viață este adaptat posibilităților financiare pe care le avem. Și este chiar indicat să ne mai facem câte un capriciu din când în când. Atunci când vorbim însă de cheltuieli care nu mai sunt actuale, raportat la nevoile noastre, le putem elimina fără probleme. Acest lucru poate să fie temporar și să revenim la respectivele servicii când avem nevoie, dar nu să plătim fără să le folosim.

În plus, specialiștii au demonstrat că pentru acest tip de cheltuieli neesențiale, dacă mai amânăm câteva zile achiziția, aceasta nu va mai fi atât de importantă. De aici rezultă că mai degrabă ne-am lăsat pradă unui impuls și, făcând exercițiul amânării, reușim să îl controlăm.

Împărțirea veniturilor

Concret, un buget pe care să îl ai în fiecare lună și pe care să îl respecți este soluția perfectă. Știi exact cât cheltui și cât primești. Veniturile tale ar trebui să fie distribuite în mai multe direcții: cheltuieli esențiale cu hrana, plata facturilor, ratelor și serviciilor medicale. Mai apoi vorbim de banii direcționați și către micile plăceri ale vieții, educație, cultură și în final un fond de rezervă pentru situații absolut neprevăzute.

În plus, recomandarea specialiștilor este ca o parte din finanțele noastre să fie reinvestite și să circule, pentru a se transforma pe termen lung în venit pasiv și a rezolva astfel dilema cheltuielilor mai mari decât veniturile.

Monitorizarea schimbărilor

Chiar și un comision apărut pe extrasul de cont fără știrea ta ar trebui să îți ridice semne de întrebare. Este posibil să nu fi avut suficiente operațiuni de rulaj, așa cum era prevăzut în contract, astfel că banca a fost nevoită să aplice un comision de administrare. Orice alte modificări ale tarifelor la servicii, care nu sunt în concordanță cu ceea ce știai tu, pot fi verificate citind detaliile de pe anexele facturilor.

Este important de revizuit contractele de prestări servicii, pentru a vedea dacă ți-a scăpat vreo informație. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, găsești cu siguranță un număr pentru relații cu publicul unde vei putea cere lămuriri. Cheltuielile casnice sunt una dintre direcțiile în care pleacă sumele cele mai mari, astfel că este bine să fim atenți la corectitudine.

Oferte

Atunci când ai suficient timp la dispoziție pentru a compara prețurile de pe piață, la același produs sau serviciu, vei sesiza cu siguranță o oarecare diferență de preț pentru aceleași caracteristici. Tocmai de aceea este și normal să achiziționezi produsul cu un adaos mai mic și cu același nivel de calitate. Pe termen lung, aceste mici economii își vor demonstra utilitatea.

Acestea sunt doar câteva idei pe care le poți aplica dacă se potrivesc stilului tău de viață. În prezent, cheltuitul inteligent al banilor este cea mai indicată variantă pentru a te încadra în propriul buget. Adaptează lucrurile din mers și identifică potențiale sume ce pot fi economisite sau direcționate spre cheltuieli care au devenit acum prioritare. Vei observa că la final de lună nu vei avea facturi trecute de data scadenței și te vei putea orienta ușor și spre bugetul pentru următorul concediu de vis.

Sursa Foto: Shutterstock

Mai multe