Ce-și doresc femeile - carieră, sex, copii? O nouă carte ne lămurește!

Bărbații se declară adesea depășiți și spun, la unison, că habar n-au ce-și doresc femeile. Dar ele știu ce vor?

image

Sigmund Freud, fondatorul psihanalizei, i-a scris, la un moment dat, unui prieten de-ai săi: „Marea întrebare la care n-am reușit să răspund, în ciuda experienței mele de 30 de ani de-a cerceta sufletul feminin, este - «Ce-și doresc femeile?».” Una dintre teoriile emise de el are la bază „invidia penisului”, care le face pe reprezentantele sexului frumos să se răzbune pe mamele lor. Așa să fie oare?

Cele mai multe femei ne-ar răspunde că vor și organe sexuale masculine, și pantofi noi, și câte un orgasm pe seară, și un soț cu care să urmărească filme siropoase, și o diplomă de studii superioare, și copii. Le vrem pe toate, dar, de cele mai multe ori, ni se spune că e imposibil să le avem pe toate.

Evident că generalizarea nu trebuie făcută, la fel cum nici bărbații nu trebuie catalogați toți ca niște obsedați sexuali. Ceea ce ne dorim ține mult de cine suntem, prin ce am trecut și cum intenționăm să obținem ce ne place.

Psihoterapeutul Maxine Mei-Fung Chung susține, în cartea „Ce-și doresc femeile”, că există câteva tipuri de femei, despre care a scris în cartea sa. Astfel, Agatha, o asistentă pensionată, este stresată de fiul ei adult, care nu-i acceptă relația amoroasă în care este ea implicată. Deci, în cazul ei, iubirea, compania cuiva, apropierea sunt foarte importante.

Ruth, care lucrează la supermarket, se chinuie să înțeleagă de ce tatăl ei vitreg a torturat-o sufletește atâta timp, după ce tatăl ei biologic o părăsise. Prin urmare, sentimentul de siguranță este esențial pentru ea, faptul că se poate baza pe altcineva în afară de ea.

Marianna, o cântăreață de jazz, încearcă din răsputeri să aibă încredere în parterul ei de viață infidel și e disperată să devină mamă, cu toate că un copil i-ar da peste cap întregul program profesional, întreaga sa carieră muzicală. Pentru artistă, primordială este maternitatea, senzația că poate contrui un viitor cu cineva.

image

Terri, de 32 de ani, este logodită cu un bărbat mai matur, care-i oferă stabilitate, dar, din cine știe ce motiv, ea continuă să aibă partide fierbinți de sex cu alte femei, pe care le seduce fără urmă de ezitare. Sexul cu străinii este doar o consecință a faptului că mama ei a tratat-o, în copilărie și adolescență, cu răceală și dispreț, iar ea caută acum dragostea mamei ei în fiecare contact intim pe care-l are cu iubitele ei.

Maxine Mei-Fung Chung e de părere că „dacă viața noastră e OK, nu prea există dorința de-a schimba ceva. Dar, dacă suntem nefericiți, temători, plictisiți în viața noastră de zi cu zi, atunci ne dorim schimbarea. Terapia ne ajută să explorăm și să navigăm ceea ce este greșit”, conchide terapeutul.

În concluzie, cu toții căutăm câte ceva – fie recunoaștea profesională, iubirea partenerului, împlinirea prin propriii copii sau libertatea de-a lua singuri deciziile și-a acționa în consecință. Nu putem generaliza, pentru simplul motiv că fiecare dintre noi este diferit, a fost crescut altfel și, drept urmare, va vrea lucruri care pentru altul sunt lipsite complet de relevanță.

Dar cu toții avem ceva în comun – trebuie să privim atent la viața noastră, la relațiile pe care le-am avut cu părinți în primii ani de viață, ca să știm ce vrem de la viață. Ce trebuie schimbat și de ce e de preferat, câteodată, să renunțăm la anumite scopuri.  

Foto - Shutterstock