Ce ar trebui să știi despre FOMO, teama de a rata ceva, și cum o poți gestiona

18 decembrie 2024   Dezvoltare personală

FOMO sau teama de a rata ceva este un concept care descrie anxietatea pe care o simți atunci când crezi că ratezi sau ai ratat evenimente importante sau oportunități sociale. Mai simplu, este despre teama că ai uitat ceva, că nu ai făcut tot sau că nu ai luat tot, cum s-a întâmplat în celebrul film „Singur acasă‟, când mama a uitat pe unul dintre copii acasă.

Altfel spus, FOMO este acel sentiment de neliniște că alții ar putea avea experiențe interesante fără tine. Este mai mult decât teama de a rata un concert sau un eveniment sportiv; este legat de timpul social pierdut și de relațiile care te fac să te simți conectată.

Despre oameni, nu doar despre evenimente

Cercetările recente sugerează că FOMO are mai mult de-a face cu persoanele pe care le pierzi, decât cu evenimentele ratate. Aceste interpretări ale fenomenului au fost explorate de Jacqueline Rivkin, scrie dw.com, o cercetătoare în studiul comportamentului la Universitatea Cornell din SUA, și colegii ei. Termenul FOMO circulă de aproximativ 20 de ani, și este des întâlnit în comunitățile online; în prezent, a devenit o parte integrantă a limbajului comun.

Cum se manifestă FOMO 

Ratarea unui concert la care crezi că vor merge prietenii tăi, ratarea unei întâlniri cu persoane importante, senzația că pierzi lucruri de care ceilalți profită din plin. FOMO este adesea amplificat de conținutul din feed-urile personale de pe rețelele sociale, unde vezi ce fac ceilalți și simți că ai putea să pierzi momente importante.

Nu este doar pentru tineri

Deși studiul a implicat doar participanți din SUA, faptul că aceștia au fost dintr-o gamă variată de vârste și genuri a arătat că FOMO nu este un fenomen specific tinerilor. „Descoperim că aproape oricine poate avea FOMO dacă este inclus într-un grup social‟, a spus Rivkin.

Impactul FOMO asupra sănătății 

În ultimii 10 ani s-a observat o creștere a cercetărilor care încearcă să înțeleagă efectele FOMO. Printre legăturile între experiența FOMO și posibilele consecințe asupra sănătății se numără tulburările de somn, anxietatea socială, depresia și declinul educațional și profesional. În 2022, un studiu de la Universitatea de Stat din Connecticut de Sud a constatat că FOMO printre studenții americani poate prezice comportamente privind adicțiile, cum ar fi creșterea consumului de alcool și droguri. Un alt studiu de la Universitatea din Toledo a sugerat că dependența de telefon sau laptop în rândul tinerilor ar putea prezice instalarea FOMO sau dereglarea emoțională.

Cum poți gestiona 

Pentru a depăși teama de a rata ceva, este important să conștientizezi că majoritatea momentelor importante din viața ta nu vor fi ratate din cauza unui singur eveniment. Concentrează-te pe relațiile autentice și pe conexiunile reale. Limitează timpul petrecut pe rețelele sociale și prioritizează interacțiunile față în față. Învață să îți apreciezi propriile experiențe și să îți cultivi hobby-uri și interese care te fac fericită.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma

Mai multe