Cele 5 strategii cu care poți să pui anxietatea pe fugă. Gestionează temerile fără pastile

Anxietatea este o tulburare de care suferă sute de milioane de oameni la nivel mondial, atât femei, cât și bărbați. Deși nu este complet vindecabilă, anxietatea poate fi gestionată cu succes dacă iei anumite măsuri.

image

Toată lumea are momente în care se confruntă cu anxietatea, însă aceasta devine problematică atunci când persoana afectată simte că nu-i face față. Această neputință arată diferit de la un om la altul: cineva care suferă de anxietate își poate face griji la modul obsesiv legat de situații care nu sunt așa de greu de rezolvat, în timp ce altcineva poate avea constant un sentiment de gol sufletesc și de pierdere.

Un psihoterapeut poate fi de ajutor în a învăța persoanele cu anxietate cum să îi facă față, însă există și strategii care pot fi încercate de oricine pentru a gestiona această tulburare. Iată de ce să ții seama pentru a combate anxietatea:

Identifică motivele anxietății

Unele persoane se confruntă cu anxietatea din cauza serviciului, a problemelor globale sau, pur și simplu, a problemelor financiare, altele din cauza unor relații personale care nu funcționează sau din cauza stresului că viața este imprevizibilă și nu știu niciodată cu ce rău se pot confrunta. De asemenea, cauze des întâlnite ale anxietății sunt tulburarea de panică și fobiile.

Citește și Ce este anxietatea climatică și pe cine afectează cel mai mult

Ia o foaie și scrie ce anume îți declanșează simptomele de anxietate și vezi dacă poți găsi soluții concrete pentru a le combate. În cazul în care anxietatea îți afectează calitatea vieții și nu știi cum să o gestionezi, e indicat să discuți acest lucru cu medicul de familie, care te poate îndruma spre un specialist.

Respiră conștient

Exercițiile de respirație se dovedesc utile în multe cazuri de anxietate. De exemplu, când simți că se apropie o criză, numără încet până la 20, în timp ce respiri cât mai liniștit cu putință. În plus, în fiecare zi poți să-ți găsești anumite momente în care să faci un exercițiu de respirație.

Întinde-te pe spate sau așază-te confortabil pe un fotoliu sau pe o canapea. Pune o mână pe piept și una pe stomac și inspiră încet pe nas, observând cum aerul îți umple stomacul în timp ce pieptul rămâne nemișcat. Expiră puternic, simțind cum mușchii stomacului se încordează pentru a da aerul afară. Exercițiul ar trebui să dureze cam 10 minute și să fie efectuat de trei-patru ori pe zi pentru a vedea rezultate.

image

Ia o pauză de la gândurile negative

Deși poate fi mai ușor de spus decât de făcut, pentru fiecare persoană există modalități de a se îndepărta pentru o vreme de gândurile negative și de stările de angoasă. Important e să încerci să le găsești și să vezi ce funcționează pentru tine. Poate că reușești să pui anxietatea pe fugă dacă asculți câteva dintre melodiile tale preferate sau dacă înveți să practici yoga. Sau poate simți că nivelul de anxietate îți scade dacă ai o conversație cu o persoană dragă (nu neapărat despre starea ta) sau dacă alergi 10 kilometri prin parc.

Ai grijă la ce mănânci și bei!

Unele mâncăruri și băuturi te ajută să lupți cu anxietatea, în timp ce altele îți pot agrava simptomele. Pe de o parte, printre alimentele și băuturile care te pot liniști se numără somonul, iaurtul, fulgii de ovăz, bananele, ciocolata neagră, ceaiul de mușețel și cel de sunătoare. Pe de altă parte, dacă suferi de anxietate, e bine să limitezi sau să eviți prăjelile, cofeina, alcoolul și produsele cu zahăr adăugat, deoarece acestea mențin sau chiar cresc anxietatea.

Vezi și Camera din casă în care te poţi simţi cel mai singur. Evită să petreci mult timp aici sau vei avea probleme cu anxietatea

Acceptă că nu poți controla totul

Învață să accepți la modul conștient că în viață se vor întâmpla mereu lucruri pentru care nu vei fi total pregătită, dar și că, de multe ori, situația nu este atât de gravă precum pare și poți găsi soluții viabile. Dacă aceste lucruri te găsesc deja tensionată sau panicată, îți va fi mult mai greu să găsești modalități prin care să le poți rezolva.

@shutterstock



Recente

Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg