Gelozia în relații. Iată cele 6 semne că cineva îți poartă pică!

21 ianuarie 2025   Dezvoltare personală

Gelozia este o emoție complexă care poate apărea în relațiile noastre, fie ele personale sau profesionale. Poate fi subtilă, greu de depistat la început, dar efectele ei pot fi profund toxice. „Este bine să recunoști când cineva este gelos pe tine, deoarece te poate ajuta să-ți protejezi liniștea interioară și să stabilești limite sănătoase,” spune Melissa Legere, director clinic și co-fondator al California Behavioral Health. „De asemenea, te poate ajuta să abordezi relațiile într-un mod mai conștient, astfel încât să nu fii luat prin surprindere de comportamente pasiv-agresive sau alte semne de gelozie. Când recunoști gelozia, poți gestiona situația astfel încât să nu te afecteze prea mult.” Iată 6 semne comune ale geloziei și cum să le identifici pentru a proteja echilibrul din viața ta!

Nu poți câștiga

Persoanele geloase minimizează deseori sau ignoră succesele altora. „În loc să te felicite și să se bucure pentru tine, vor spune lucruri precum: «Nu e cine știe ce», explică Legere. „Deși acest comportament provine din propriile lor insecurități, nu înseamnă că este mai puțin dureros, mai ales dacă ai muncit din greu pentru acea realizare.”

Sabotează

Când cineva este invidios, poate începe să creeze obstacole pentru a-ți împiedica planurile sau pentru a-ți distruge șansele de succes. „Nu suportă să te vadă reușind, așa că încearcă să te doboare, spune Legere. „Unele metode includ răspândirea de zvonuri pentru a-ți afecta reputația sau critica excesivă pentru a te descuraja.

Totul e o competiție

Persoanele geloase pot transforma orice în competiție, ducând „viața ca un joc la un nivel toxic. Legere numește acest comportament „one-upping (a încerca mereu să fii superior).„Împărtășești o veste bună, iar ei intervin imediat cu ceva «mai bun» despre ei”, explică ea. „În loc să fie fericiți pentru tine, pare că se luptă să te întreacă, ceea ce poate deveni foarte frustrant.

Comportament pasiv-agresiv

Frazele pasiv-agresive pot fi subtile, dar odată ce le identifici, devin evidente. „Pot arunca aluzii sub formă de glume sau îți oferă sfaturi care, de fapt, sunt o modalitate subtilă de a te desconsidera, spune Legere. „Nu vor să își arate gelozia în mod direct, așa că încearcă să te minimalizeze pe căi discrete.

Critică excesivă

Ai crezut că ești cel mai mare critic al tău până ai întâlnit această persoană. „Orice ai face, mereu găsesc ceva de criticat, chiar dacă este un detaliu nesemnificativ, spune Legere. „Par să caute defecte doar pentru a le folosi împotriva ta și pentru a te face să te simți mai puțin valoros.

Se răcește relația

Chiar dacă nu ai făcut nimic greșit, în afară de a încerca să-ți trăiești viața la maxim, s-ar putea să observi că această persoană devine tot mai distantă. „Pot deveni reci sau se îndepărtează de tine, mai ales după ce ți se întâmplă ceva bun, explică Legere. „Par să fie incomodați de succesul tău și nu știu cum să gestioneze situația, așa că te evită cu totul.

Cum abordezi persoană geloasă

Este posibil să ai multe lucruri de spus după ce ai fost supus unui comportament pasiv-agresiv sau unei „semi-rupere” a prieteniei. Totuși, Legere sugerează să abordezi discuția într-un mod calm și neconfruntațional. „Spune-i că anumite acțiuni sau cuvinte te-au deranjat și că vrei doar să te asiguri că totul este în regulă între voi”, explică Legere. „Uneori, o simplă conversație poate clarifica lucrurile. Este posibil chiar ca ei să nu fie conștienți de propria gelozie, iar faptul că le atragi atenția îi poate ajuta să o gestioneze.”

Este perfect în regulă să te distanțezi, dacă simți că este necesar.„Dacă comportamentul celuilalt îți perturbă liniștea sau te face să te simți inconfortabil, poți lua inițiativa să păstrezi distanța”, spune Legere. Ea sugerează să limitezi timpul petrecut cu acea persoană sau să nu împărtășești anumite aspecte ale vieții tale. „Aceste limite te vor proteja de negativitate și de drame inutile”, continuă ea. „Asigură-te că aceste limite sunt clar definite și comunicate, astfel încât să știe ce este acceptabil și ce nu.”

Nu le permite să te doboare. „Continuă să faci ceea ce te face fericit și să te bucuri de succesul tău, fără să lași gelozia lor să îți zdruncine încrederea”, spune Legere. „Rămâi ancorat în propriile realizări și nu simți nevoia să le minimalizezi pentru a-i face să se simtă mai bine. La sfârșitul zilei, dacă nu pot fi fericiți pentru tine, aceasta este problema lor, nu a ta.”

@shutterstock

Editor: Raluca Toma

Mai multe